Soha nem sikerült a piskótatekercs. Mit rontok el?
A tésztája sem lesz az igazi sohasem. Ezt a receptet követem: 20dkg liszt, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 tk sütőpor, 1 csipet só.
De a lényeg, hogy eddig még 1x sem sikerült feltekerni, széttörik a tészta. Próbáltam már hidegen, langyosan, melegen, nedves ronggyal, száraz ronggyal, de sosem jó és minden tiszta trutyi lesz. Ma sem sikerült. Bosszantó, már feladom, mert főzni nagyon jól tudok, de a sütés nem megy. Ötletek? :(
Ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi kanál liszt és csipet só.
A piskótatekercsbe NEM kell sütőpor.
De tessék:
13-as vagyok
7:29-től kezdődik a piskóta, addig a lekvár van porondon.
Megnéztem a videót, hát totál szar!
Eleve a kisült tészta vastagabb, mint a kész süti tésztája, jószerivel szeletelni lehetne. Nem is tekeri föl előtte, de ilyen vastag tésztát nem is lehet. Azt a részt miért nem mutatják?
Kizárt, hogy anyósod így csinálná, csak bevitt az erdőbe, hogy a tiéd szar legyen.
Csináld ahogy írtuk (ahány tojás annyi kanál liszt és annyi cukor, csipet só, semmi sütőpor) és jó lesz!
Az egyik ami feltűnik, az arány.
1 tojáshoz a klasszikus arány az 2 dkg cukor, 2 dkg liszt (kanalazni nem szeretek, az akármennyi is lehet) ha olyan piskótát akarsz sütni, ami vastagabb, pl tortához, és utána fel akarod vágni, kicsit erősebb tartás kell neki, akkor 2,5-szörös a liszt , tehát 4 tojáshoz 10 deka.
De tekercshez jó a 2-2, tehát 8 cukor, 8 liszt.
A másik, hogy piskótatekercsnek elég vékonyra kell csinálni a tésztát, aminek így arányaiban nagyobb a felület / vastagság aránya, amiből az következik, hogy gyorsabban megsül, illetve az, hogy lehet egy kicsit gyorsabban sütni, különben kiszárad mire megsül!!!
Ez a saját sütődtől függ, mindegyiket ki kell tapasztalni, de ha mondjuk egy vastagabb piskótát 180 fokon sütsz, akkor egy vékonyat simán lehet 190-en, vagy akár 200-on is, attól függ mennyire vékony.
17-es vagyok, egyébként még melegen kicsit lelisztezve tekerd fel, de akkor még ne kend meg, mert akkor megint minden tiszta trutyi lesz.
Feltekered lisztezett konyharuhával, ha megvan, becsavarod kicsit szorosan folpackba, vagy ha használtál sütőpapírt, akkor abba vissza tudod csavarni, és akkor se ruha, se folpack nem kell.
Mire kihűl, nagyjából felveszi a formát. Óvatosan visszatekered, megkened, és újra felcsavarod.
Felejtsd már el azt az idióta sütőport!
Icipicit laposabb lesz, de ez a normális, nem a felfújt műanyag de mivel feltekered és megtöltötd, eleve édesmindegy, ellenben ezerszer, de ezerszer finomabb lesz!
Senki nem írta, de a tojás "m"-es legyen, azaz 50 g körüli. ha azok lófaskák, vagy basinagyok akkor is borul az arány. A "kanál" pedig mérő "evőkanál" azaz 15 ml. ha nem normálisan, súlyra mérsz mindent. Továbbá nem púposgatsz, meg csapozgatsz vagy hasonló romantikázások, hanem belemeríted a lisztbe majd lehúzod síkba késsel egyformára a mérőkanál tetején. De inkább vegyél egy normális mérleget és mindig mindent mérj meg tisztességesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!