Ha rizst főzök akkor mindegy hogy együtt forralom fel a vízzel vagy forráskor teszem bele?
Alapvetően együtt forralják, majd takarékra leveszed, amíg be nem szívja az összes vizet. Itthon jellemzően megpirítják kis zsiradékon, amíg a szemek áttetszősége nem változik (megégetni nem kell), majd 2x térfogatnyi szobahőmérsékletű víz megy rá forrásig, majd minimális lángon készre párolod.
Az ázsiaiak jellemzően nem pirítják. Lemossák róla főzés előtt a rizslisztet, alapból olyan rizst választanak, ami a céljuknak megfelel, majd főzik vagy párolják.
Kezdőként a barna rizst ajánlom, az szinte biztosan nem fog ragadni, bár áztatás nélkül 30-40 perc is lehet, mire elkészül. Alternatíva még kezdőknek a kuszkusz vagy a darakásák, ahol lényegében csak megfelelő mennyiségű forralt vízzel elég leönteni az alapanyagot.
Ha pirítasz, legyen egy jó minőségű edényed, és sose használj túl sok vizet.
A jó párolt rizs: kevés olajon vagy zsíron üvegesre pirítod a rizst (amikor már nem tudnád kézzel megfogni, olyan forró, akkor jó), felöntöd 1,75x mennyiségű forró vízzel, teszel bele sót, (ízlés szerint vegetát, vagy szárított petrezselymet) lefeded, és a legkissebb lángon kb 10 percig főzöd. A fedőnek jól kell zárnia, 10 perc után lazán átkevered a rizst, újra lefeded, majd lezárod alatta a gázt, és a gőzben hagyod állni újabb 10 percet.
Ha hideg vízzel öntöd fel a rizst, akkor várd meg míg felforr, akkor alaposan kavard át, tedd le, és ugyanúgy készítsd ahogy fent leírtam. Így is jó lesz a rizs, csak letapadhat az aljára, ezért kell felkeverni mielőtt lefeded.
Ha csak főzöd a vízben, és nem pirítod meg egy kicsit, akkor tapadós lesz a rizs, nem lesz pergőszemű (mint az éttermekben)
Üdv, egy szakács :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!