Azok az ételek finomnak tűntek volna ma is amit még minden modern fűszerezés nélkül ettek őseink?
Nincs só? He? A só tényleg nem olyan filléres dolog volt, mint ma, de nagyon is volt só, még a parasztoknál is, nemhogy a főuraknál. A kevesebb só egy átlag mai magyarnak fura lenne, de 1-2 hét alatt hozzászokik az ember könnyen, és már nem is érzi kevésnek.
Nyilván egy csomó növény és fűszer, amit ma használunk akkoriban még nem volt Európában, de attól még nagyon is voltak fűszerek.
Röviden, tudtak akkor is finomat főzni. A drága import fűszereket nem mindenki engedhette meg magának, de sokféle olcsó fűszer és izésítésre használható nővény is rendelkezésükre állt helyben.(hagyma, fokhagyma, mustár, zöld fűszerek, stb)
Ételízesítövel NEM LEHET finomat föni, annyira utálatos, mesterséges ízt ad mindennek.
Másrészt a füsezrezés nem csak paprikából áll, kismillió egyéb szárított- és zöldsfüszer létezik, ezektöl lesz az ételeknek jó íze.
A mai emberek többségének - aki nem tette tönkre az ízérzékelését ételízestíövel meeg méregerös paprikával - kifejezetten ízletes ételek lennének ma is, sokkal változatosabbak, mint a "mindenbe paparikát meg ételízesítöt" módon készültek. Ez utóbbiak azok,amik tényleg egysíkúak!
Sót akkor is használtak, valamint fűszereket is. Nem volt paprika, de használtak mézet, kakukkfüvet, majorannát, csombort, fokhagymát, stb. ízesítésre. Valamint ettek gombákat, gyümölcsöket, savanyított káposztát, mártásokat, egyebeket. Úgyhogy nem teljesen ízetlen ételeket ettek.
Azt, hogy egy mai átlagembernek ízlenének-e azok az ételek, azt nem tudom.
Sajnos naponta kényszerülök ilyeneket főzni.
Mármint nem ételízesítő nélkül, hanem sok esetben minden fűszer nélkül.
És hát nem.
Vannak módszerek, amivel ki lehet hozni az ételből ízeket, de ez az átlag magyar ember számára (értsd tízből nyolc) egyszerűen nem jó.
Túl snassz, primitív, máshoz szoktunk.
Még a jobbik eset, ha valaki az élelmiszerek saját ízét fel tudja fedezni, vagy amúgy is a gyenge ízeket szereti, vagy belátja azt, (még ha nem is szereti) hogy ez egy ilyen stílus.
De a legtöbb ember szimplán csak azt mondja rá, hogy rossz.
...egyébként meg igaza van a 4-esnek, mert a régi magyar konyha jobban bővelkedett fűszerekben, mint a mai modern (leginkább fővárosi) trend, amit elkeserítően sok helyen lehet tapasztalni!
Valószínűleg ezért se ízlik az embereknek az ízesítés, fűszerezés nélküli ételek, amiről beszéltem, (9-es vagyok) mert a gazdag fűszerezés benne van a kultúránkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!