Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Azok az ételek finomnak...

Azok az ételek finomnak tűntek volna ma is amit még minden modern fűszerezés nélkül ettek őseink?

Figyelt kérdés
pl. elképzeltem egy királyi, főúri lakomát, a kora vagy érett középkorban. semmi "Magyaros" vonal, nincs só, nincs pirospaprika, ételízesítő meg pláne, tudtak akkoriban is finomat főzni? elég volt annyi hozzá hogy húsos fogás készült? vagy csak akkor tűnt volna úgy, a mai embernek pedig abszolut ízetlen és egysíkúnak érezte volna?
2021. máj. 29. 18:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Használtak akkor is növényeket, nem csak pirospaprikával, meg ételízesítővel lehet ízesíteni. A sót már a késői ősemberek is ismerték, ezen kívül a rozmaring, kakukkfű, stb, akkor is létezett, legtöbbjüket népi gyógyászatra is használták.
2021. máj. 29. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Nincs só? He? A só tényleg nem olyan filléres dolog volt, mint ma, de nagyon is volt só, még a parasztoknál is, nemhogy a főuraknál. A kevesebb só egy átlag mai magyarnak fura lenne, de 1-2 hét alatt hozzászokik az ember könnyen, és már nem is érzi kevésnek.

Nyilván egy csomó növény és fűszer, amit ma használunk akkoriban még nem volt Európában, de attól még nagyon is voltak fűszerek.

Röviden, tudtak akkor is finomat főzni. A drága import fűszereket nem mindenki engedhette meg magának, de sokféle olcsó fűszer és izésítésre használható nővény is rendelkezésükre állt helyben.(hagyma, fokhagyma, mustár, zöld fűszerek, stb)

2021. máj. 29. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
46%

Ételízesítövel NEM LEHET finomat föni, annyira utálatos, mesterséges ízt ad mindennek.

Másrészt a füsezrezés nem csak paprikából áll, kismillió egyéb szárított- és zöldsfüszer létezik, ezektöl lesz az ételeknek jó íze.

A mai emberek többségének - aki nem tette tönkre az ízérzékelését ételízestíövel meeg méregerös paprikával - kifejezetten ízletes ételek lennének ma is, sokkal változatosabbak, mint a "mindenbe paparikát meg ételízesítöt" módon készültek. Ez utóbbiak azok,amik tényleg egysíkúak!

2021. máj. 29. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Sót akkor is használtak, valamint fűszereket is. Nem volt paprika, de használtak mézet, kakukkfüvet, majorannát, csombort, fokhagymát, stb. ízesítésre. Valamint ettek gombákat, gyümölcsöket, savanyított káposztát, mártásokat, egyebeket. Úgyhogy nem teljesen ízetlen ételeket ettek.

Azt, hogy egy mai átlagembernek ízlenének-e azok az ételek, azt nem tudom.

2021. máj. 29. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
18%
A pörköltet paprika nélkül nem tudnám elképzelni.
2021. máj. 29. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
84%
Akkor ugyan "pörköltet" nem ettek, mert ahhoz paprika kell, de hasonló húsételt más füszerekkel igen. Meg azért a pörköltön kívül még rengeteg más étel létezik, ami finom, és nem kell bele paprika.
2021. máj. 29. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
65%
Só már nagyon rég van elérhető mennyiségben és árban, onnantól kezdve pedig mindent meg lehet csinálni legalább vállalhatóra. Ami sokáig privilégium volt, az a fűszerpaprika és a bors a legalapabb fűszerek közül, de ezeket sok esetben lehet mellőzni. Ráadásul ott a hagyma, a zöldfűszerek, a zöldségek... Ezekkel is jól lehet ízesíteni. Az viszont nettó baromság, hogy ételízesítővel nem lehet finomat főzni.
2021. máj. 29. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
30%
Ételízesítövel nem lehet finomat fözni, mert minden más ízt elfed ennek a mesterséges szaga, emiatt mindennek ugyanaz a mellékíze van, ami nekem kifejezetten undorító.
2021. máj. 29. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
91%

Sajnos naponta kényszerülök ilyeneket főzni.

Mármint nem ételízesítő nélkül, hanem sok esetben minden fűszer nélkül.


És hát nem.

Vannak módszerek, amivel ki lehet hozni az ételből ízeket, de ez az átlag magyar ember számára (értsd tízből nyolc) egyszerűen nem jó.

Túl snassz, primitív, máshoz szoktunk.

Még a jobbik eset, ha valaki az élelmiszerek saját ízét fel tudja fedezni, vagy amúgy is a gyenge ízeket szereti, vagy belátja azt, (még ha nem is szereti) hogy ez egy ilyen stílus.

De a legtöbb ember szimplán csak azt mondja rá, hogy rossz.

2021. máj. 29. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
83%

...egyébként meg igaza van a 4-esnek, mert a régi magyar konyha jobban bővelkedett fűszerekben, mint a mai modern (leginkább fővárosi) trend, amit elkeserítően sok helyen lehet tapasztalni!


Valószínűleg ezért se ízlik az embereknek az ízesítés, fűszerezés nélküli ételek, amiről beszéltem, (9-es vagyok) mert a gazdag fűszerezés benne van a kultúránkban.

2021. máj. 29. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!