Milyen ételeket szoktatok csinálni aminek fő alapanyaga a gomba vagy legalább is kell bele?
Imádom a gombát de csak rántani szoktam vagy gombából és répából fasírtot csak ezek már kicsit unalmasak.
Minden ötletet várok :)
Ha tudtok linkeljetek vagy írjátok le a receptet.
Köszi
Gombapogácsa
60 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, só, bors, fél kg liszt, 1 tojás, zsír, zsemlemorzsa.
A gombát megmosom, megtisztítom, majd apróra vágom. A hagymát apró kockákra vágom és a zsírban világosbarnára pirítom. Hozzáadom a gombát, sózom, borsozom és megszórom finomra vágott petrezselyemzölddel. Erős tűzön tovább pirítom, míg a levét el nem főtte. Megszórom liszttel, hozzáadok egy tojást és a masszából pogácsákat formálok. Zsemlemorzsába forgatom és forró zsírban, vagy olajban kisütöm.
Gombafejek sörtésztában (Orly)
Fél kg gombafej, 2 tojás, 2 dl sör, 10 dkg liszt, só, olaj.
A gombafejeket tisztítom, mosom, majd lecsepegtetem. A tojássárgáját elkeverem a sörrel, hozzáadok egy kanál olajat, a lisztet és a kemény habbá vert sózott fehérjét. A gombákat sózom, a sörtésztába mártom és a forró olajban kisütöm.
Töltött gombafejek
Fél kg csiperkegomba, 3 dkg zsiradék, 3 dkg vaj, 3 dkg hagyma, 2 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg sajt, só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld.
A tisztított gombafejeket egy kivajazott tepsibe teszem, sózom és borsozom. A gombafejeket és a hagymát apróra vágom és a zsiradékban megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózom, borsozom. A tűzről levéve belekeverem a zsemlemorzsát és a felvert tojásokat. Kis lángra visszatéve állandóan kevergetve egy masszává sűrítem. Ezzel töltöm meg a gombafejeket, majd megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olvasztott vajjal és a sütőben közepes lángon átsütöm. Rizzsel tálalom.
Korhelyleves gombából
40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg szárított gomba, 1 ek lisz, 2 ek olaj, 1 kk paprika, 2 gerezd fokhagyma, só.
A gombát megmosom és beáztatom. A káposztát kimosás nélkül felteszem főni a levével együtt. Fél óra főzés után beleteszem a lecsepegtetett gombát és készre főzöm. A végén berántom fokhagymás-paprikás rántással.
A szárított helyett használhatsz friss gombát, csak később tedd hozzá.
Szia!
Én tejszínes húst szoktam csinálni, amibe mindig rakok gombát. Megpirítom a kockára vágott hagymát, hozzáadom a csíkokra vágott színhúst, felöntöm vízzel, hogy ellepje, fűszerezem, amikor majdnem kész a husi hozzáadom a gombát, meg egyéb zöldségeket ami van itthon, és a végén felöntöm tejszínnel, így főzöm kb. 5 percig. Áltálában nokedlivel tálalom.
Mi sült csirkéhez is csinálunk csiperkét, vagy tőkegombát (zsírban megpuhítjuk a hagymát, ráteszük a feldarabolt bombát, tovább pároljuk, borssal, majorannával fűszerezzük) ezt adjuk a hús mellé és krumplit, vagyrizst.
Vargányából úgyanígy pörköltöt csinálunk, kevés tejföllel gazdagítjuk (1-2 kanál) főtt tésztával, nokedlivel nagyon finom.
Levesnek barna csiperkét vékonyra szeletelek, zsíron, hagymával megpárolom, borsozom, egy kis rántást csinálok hozzá, felöntöm vízzel, nokedlit szaggatok bele, petrezselyemzölddel fűszerezem.
Vagy lehet nagyon finom gombalevest csinálni mezei szegfűgombából, ebbe répát, zöldséget, karalábét is teszünk, esetleg kevés csirkehúst (mint a raguleves) és reszelt tésztát főzünk bele (frisset, nem boltit)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!