Hogyan kell sültkrumplit csinálni?
Már 1-2 éve azzal küzdünk itthon, hogy egyszerűen nem tudunk normális sültkrumplit csinálni. Ki próbáltunk mind módszert, beszereztük az összes fajta kapható krumplit, egyik sem lett jó.
- Alap módszer: serpenyőben sütve, közepes mennyiségű olajban, megvárva míg az olaj felmelegszik és utána belerakva a gyorsfagyasztott krumplit. Eredmény: folyik a krumpli, olyan mintha nem sülne meg, csak megfőne. Nem ropog kicsit sem, teljesen puha. Némelyik szem megszívja magát olajjal és a közepéből folyik ki ha villával össze van nyomva.
- Ugyan ez több olajban és/vagy kevesebb krumplival: jobb eredmény, már csak a nagyobb szemek közepe folyik, a kisebbek már tűrhetőek így általában.
- Tepsiben sütve a sütőben, előmelegítve, légkeveréssel: ugyan az mint az előző opció, közepük folyik.
- Kiolvasztva a krumplit sütés előtt: vagy ugyan olyan, vagy még rosszabb eredmény, krumplitól függően.
- Alap módszer, csak hideg olajba rakva: szintén rosszabb eredmény. Sütőben sütve előmelegítés nélkül ugyanez.
Már egyszerűen nem tudok mire gondolni. Mit cseszek el? Messze van az így sütött krumpli minősége/finomsága mondjuk egy McDonalds-oshoz képest (más gyorsétterem krumpliját nem ismerem). Eddig életem során egyetlen egyszer sikerült jól megsütni, mikor bátyámék Horvátországból hoztak krumplit. Na az finom volt, rendesen megsült és nem folyt utána. De nem hiszem, hogy ezzel van a baj, tuti valamit én cseszek el. Ha nem lenne jó az itthon kapható krumpli, akkor senki nem venné. Szóval szinte biztos hogy nálam van a hiba. De micsoda? Van valakinek valami ötlete? Néztem főzős videókat is. Kerestem itthon olyan serpenyőt mint abban volt, hasonló olajat használtam, ugyanaddig melegítettem elő, ugyanúgy raktam bele, ugyanaddig tartottam benne, és az enyém szokásosan folyós volt, a videóban meg úgy elvágták késsel, hogy közben el sem deformálódott a krumpli, kívül sötétsárga volt, belük meg fehéres. Az enyém meg mindenhol ugyanolyan sárgásfehér...
Folyós alatt azt értem, hogy teljesen puha. Nem folyik el kívül, mert egy darabban marad, de ha megnyomkodom ott középen, akkor olyan formájúra formázom, amire akarom. Ilyenkor sok esetben ha elvágom nincs belül semmi, üreges. Vagy ha van is, akkor olyan mint mondjuk a krumplipüré, tehát folyós a belseje, nem szilárd.
Nálunk a városban egy Tesco, két Aldi, egy Lidl + pár kisebb maszek élelmiszerbolt van. Mindenhonnan felvásároltam az összes fajta fagyasztott krumplit, mindegyik ilyen lesz.
A kiolvasztós meg hideg olajos módszer a mamáméktól jött, ők így sütik (én sem értem hogy miért, de kipróbáltam, hátha jó).
Vegyél egy fritőzt, abban nem lehet elrontani.
A klasszikus olajos megoldás: Tegyél fel egy jó mély serpenyőben SOK olajat. A krumplikat teljesen el kell lepnie. A minimálisan szükséges mennyiséget ki lehet tapasztalni, de amíg bizonytalan vagy, menjen bele minél több. Hevítsd fel az olajat forróra. Ennek sok idő kell, nem 1-2 perc. Akkor jó, amikor ha beledobsz valamit, az hangosan felsercen, az olaj fel is fröcsköl. Legyél óvatos, mert a kifröccsenő olaj meg tud égetni. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor forró, egy pici krumplidarabot dobj bele, ha csak elmerül, akkor még nem jó, ha erőteljesen felsercen, kifröcsköl az olaj, akkor jó. Ilyenkor szórj bele egy marékkal. Amikor már narancsos színt kezd ölteni, akkor jó, de ezt is ki kell kísérletezni, hogy te mennyire sülten szereted.
Vegyél egy ételhőmérőt, és 175 fokra hevítsd az olajat, úgy tegyél bele keveset egyszerre. A leírás szerint 2-3 perc alatt ropogósra sül.
Valami a te módszeredben hibázhat, mert emberek tömegeinek sikerül kisütni ezeket a szutyok mirelitkrumplikat is....
10-es: nem tünt fel, hogy a kérdezö FAGYASZTOTT krumpli sütéséhez kér tanácsot????
Hiába írod le, hogy te hogy sütöd friss krumpliból, ha nem erre kiváncsi.
Mellesleg mirelit krumpli is lehet jó, söt sok esetben jobb, mint a rosszul elkészített nem-fagyasztott.
Azt nem art tudni, az olaj 170 fok folott elkezd egni!!! Onnantol gyorsan bebarnul, egeti a sutni valot, napokig olajszag van a lakasban es raadasul meg a kaja is rossz lesz :) Valoban ez a helyzet.
Tartsd az olajat 170 fok kornyeken, inkabb alatta egy kicsit. Gazos sutonel jatszani kell a langgal, mert amikor beleteszed a krumlit - az olaj lehul ... ilyenkor kicsit ra kell csavarni a langra, de ahogy emelkedik a homerseklet, ugy kell visszavenni a lang erossegebol is.
Szemeddel es a fuleddel fozzel, akkor megfogod talalni mindig a kello homersekletet. Alacsonyabb hofokon is minden ugyan ugy elkeszul, csak par perccel tovabb tart.
Most elarulom, pedig ez titok! Az igazan jo steak sem forrosagban keszul ... pedig minden recept ezt irja (ez olyan mint a horgaszoknal ... senki nem mondja meg pontosan, hogy hol fogta a nagyhalat). Pont a mesterfogasokat nem arulja el senki, mert akkor mindenki tudna jot kesziteni es ehenhalna a vendeglatoipar :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!