Hogyan kell sültkrumplit csinálni?
Már 1-2 éve azzal küzdünk itthon, hogy egyszerűen nem tudunk normális sültkrumplit csinálni. Ki próbáltunk mind módszert, beszereztük az összes fajta kapható krumplit, egyik sem lett jó.
- Alap módszer: serpenyőben sütve, közepes mennyiségű olajban, megvárva míg az olaj felmelegszik és utána belerakva a gyorsfagyasztott krumplit. Eredmény: folyik a krumpli, olyan mintha nem sülne meg, csak megfőne. Nem ropog kicsit sem, teljesen puha. Némelyik szem megszívja magát olajjal és a közepéből folyik ki ha villával össze van nyomva.
- Ugyan ez több olajban és/vagy kevesebb krumplival: jobb eredmény, már csak a nagyobb szemek közepe folyik, a kisebbek már tűrhetőek így általában.
- Tepsiben sütve a sütőben, előmelegítve, légkeveréssel: ugyan az mint az előző opció, közepük folyik.
- Kiolvasztva a krumplit sütés előtt: vagy ugyan olyan, vagy még rosszabb eredmény, krumplitól függően.
- Alap módszer, csak hideg olajba rakva: szintén rosszabb eredmény. Sütőben sütve előmelegítés nélkül ugyanez.
Már egyszerűen nem tudok mire gondolni. Mit cseszek el? Messze van az így sütött krumpli minősége/finomsága mondjuk egy McDonalds-oshoz képest (más gyorsétterem krumpliját nem ismerem). Eddig életem során egyetlen egyszer sikerült jól megsütni, mikor bátyámék Horvátországból hoztak krumplit. Na az finom volt, rendesen megsült és nem folyt utána. De nem hiszem, hogy ezzel van a baj, tuti valamit én cseszek el. Ha nem lenne jó az itthon kapható krumpli, akkor senki nem venné. Szóval szinte biztos hogy nálam van a hiba. De micsoda? Van valakinek valami ötlete? Néztem főzős videókat is. Kerestem itthon olyan serpenyőt mint abban volt, hasonló olajat használtam, ugyanaddig melegítettem elő, ugyanúgy raktam bele, ugyanaddig tartottam benne, és az enyém szokásosan folyós volt, a videóban meg úgy elvágták késsel, hogy közben el sem deformálódott a krumpli, kívül sötétsárga volt, belük meg fehéres. Az enyém meg mindenhol ugyanolyan sárgásfehér...
Itt a tegnapi kérdés alatt linkeltem két tuti receptet is.
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..
Felejtsd el a m3lyhűtöttet, sokkal finomabb frissből. Es akkor nincs telenyomva pálmazsírral meg aromákkal...
Nekem még SOHA nem lett semmilyen módszerrel sem FOLYÓS a krumpli sütéskor!
Szerintem a hiba a nem megfelelö minöségü fagyasztott krumpli.
Fagyasztott krumplit úgy lehet normálisan megsütni, ha SOK és FORRÓ olajba teszel kevés krumpit - amikor belekerül a krumpli, az olajnak megszakítás mélkül forrnia kell továbbra is.
Ha kevés vagy/és nem elég forró az olaj, akkor a krumpli megszívja magát olajjal, illetve inkább fö, mint sül.
De olyat még nem hallottam sehol, hogy a belseje folyna - szerintem valami a krumplival sem stimmelhet!
A kiolvasztós meg hideg olajban kezdős módszert nem is értem....
Hogy jött ez elő?
Rá van írva minden zacskóra, hogy hogyan kell elkészíteni.
1. Mirelit krumplitol mit varsz? :)
2. Ha sok krumplit teszel egyszerre a serpenyobe, akkor levet ereszt es dinsztelodik.
3. Tul forro olaj eseten felig nyers marad a kozepe, pedig kivulrol mar megegett.
Jo krumpli sutes? Elarulom:
Ne kapkodj, ne akarj gyorsan vegezni! Az olaj ne legyen tul forro! Pucold meg idoben a krumplit, szeleteld fel az izlesed szerint es tedd vizbe a sutesig (itt jon a csel: sos vizbe tedd es hagyjad nyugodtan allni!). Sutes elott adagonkent tedd ki torlopapirra, hogy a viz nagyobb reszet felitasd! Ne legyen tul forro az olaj es ne tegyel bele egyszerre sok krumplit!
Nagyjabol ennyi az egesz!!! :))) ... kiszedeskor ismet hasznalj papirtorlot a folosleges olaj felfogasara.
Igy kell jo sultkrumplit csinalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!