Miért esnek össze a rakott ételek, amiket készítek?
Rakott bab, rakott krumpli. Amikor elkészül és vágnék egy kockát, sajnos nem marad egyben. Lehetséges, hogy azért mert alatta összegyűlik egy rakás víz? És mit tehetünk, hogy ezt a vízfelesleget elkerüljük?
Előre is köszönöm. Kezdő vagyok ezen a téren.
Szerintem nem azért nem áll össze, mert kicsit vizes marad... Ha lefedés nélkül süti az ember és nyersen, akkor nem puhul meg a nyers rizs...
Ha nyers az egész alapanyag, és nincs víz hozzá, hogy puhul meg a rizs, nem értem. Nekem sem áll össze ami rizzsel és zöldséggel készül, de a rakott krupli jobban összeáll. Annó anyukámnak összeálltak a kaják, de már nem tudom megkérdezni tőle, hogy miért, sajnos :-(
#21
A rakott ételek, azaz a csőben sütés lényege, hogy egyik alapanyag sem nyers, minden réteg készre főzött, kivéve a rizs kb. 3/4 készültségig kell megfőzni.
A rakott krumpli esetében HÉJÁBAN kell készre főzni a krumplit, ha kézmelegre hűlt, akkor meghámozni, és lehet rétegezni, és a végén kizárólag sűrű tejföllel, NEM FRISSFÖLLEL, SEM JOGHURTTAL, csakis 20 %-os valódi tejföllel kell leönteni. Ennél a résznél úgy lehet még biztosabbra menni, ha nyers tojással keverjük ki a tejfölt.
A sütési idő is nagy buktató, a tepsi/jénai méretétől függően, de egy közepes méretű, 7-10 cm magas rakottasnak minimum kell egy óra 180 °C-on.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!