Rakott kelkáposzta készítésekor hogyan "néz" ki a káposzta, miután megfőtt?
Légyszíves, ne nézzetek hülyének. Kezdő szakács vagyok, és még sosem csináltam még rakottkelt, ahogy anyukám sem, amíg otthon laktam. Mostanában merek próbálkozni "bonyolultabb" ételekkel is, több-kevesebb sikerrel, de már alakulok azért.
Most fogok készíteni először káposztás ételt. Tehát az a kérdésem, hogy miután a felnégyelt káposzta megfőtt, akkor milyen állapotban van? Mennyire esik szét, vagy hogyan kell elképzelni?
Az, hogy mennyire esik szét, csak attól függ, mennyire fözöd túl a káposztát.
Én a rakotthoz nemnegyedelem, hanem kisebb darabokra vágom, mert úgy egyenletesebben fö meg. Addig fözöm, amíg a vastagabb levélér megpuhul, ezt egy hústüvel vagy hegyes késsel tudod ellenörizni. A nyers más érzés, mint amikor már jó - ezt érezni fogod, mert elég hirtelen változik meg.
A fözés során sokszor a szine megváltozik, de ez nem gond, nehogy emiatt megijedj.
Mi nem szeretjük, ha nagyon puha a káposzta, ezért én a forrástól számítva, csak 5 percig főzöm.
A sütőben még úgy is puhul.
Ha rakott káposztát akarok csinálni, akkor először levelekre szedem a káposztát, és úgy csak 1-2 percig forralom át a sós vízben, éppen hogy csak kezdjen kicsit megpuhulni, majd a sütőben még igazodik.
Ha rántani akarom, akkor teszem cikkekre vágva a forrásban levő vízbe, de ekkor is csak annyi időre, míg a felső, vastagabb levelek is kezdenek áttetszőek lenni. Ha túlfőzzük, nem fogjuk tudni bepanírozni, mert össze esik az egész!
Köszönöm a válaszokat!
Egy picit talán túlfőztem a káposztát, de nem lett vészes. Vacsorára készítettem, szerintem nagyon finom lett. Sőt, a párom szerint tökéletes lett, pedig ő aztán megmondja, ha valami gond van az étellel. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!