Milyen tésztaételeket szerettek és hogyan készítitek? külön lábosban, vízen főzitek ki a tésztát, vagy a szósszal együl serpenyőben? vagy inkább a sütőben készítitek?
A tésztát külön lábasban főzzük aztán a serpenyőben fejezzük be a szósszal együtt.
Klasszik olasz tésztaételeket csinálok a klasszik olasz receptek alapján.
pl:
Pasta alla Carbonara
Bucatini all'Amatriciana
Cacio e pepe
Spaghetti aglio olio
Spagetti alla puttanesca
Spaghetti al limone
Erösen függ attól, milyen tésztáról van szó.
Van, amihez külön fözöm a tésztát és ami rákerül, van, ahol a mártásban/raguban fö a tészta is, meg készülhet sütöben is (lasagne)
Nagyon szeretem a "kínai tipusú" tésztákat, amikor a megfött (eredetileg elözö napról maradt) tésztát elsözör átpirítják olajon, félreteszik, utána olajban különbözö (ami éppen kéznel van) zöldségfélét megpirítanak, füszerezik, szójamártást tesznek rá, a tésztát visszateszik és kevés keményítövel kötik a szaftját. Ebbe lehet tenni még húsdarabkákat (külön menetben megpiríta), tojást, vagy ami éppen eszedbe jut.
Sokszor készítek zöldséges ragukat - lecsó, vagy más zöldségek összepárolva, füszerezve - , amiket tésztával tálalok.
A vadasmártás szintén bármilyen tésztára jó, a vadászmártás szintén.
A különböz párolt zöldségeket le lehet úgy is készíteni, hogy több folyadékkal és a tésztát vele együtt fözve - itt arrakell figyelni, hogy a nyers tészta mennyiségének kb másfél-kétszerese legyen az össz folyadék.
Különbözö zöldségmártások - spenót, paradicsom, vagy ami éppen tetszik - szintén jók tésztával tálalva.
Nagy kedvencem a brokkolis tészta: a brokkolit kisebb rózsákra szedve a tésztával együtt tesszük forró vízbe, és addig fözzük, amíg a tészta megpuhul. (Ne fözd túl). Leszürve kevés olajon átforrósítjuk és már ehetö is, de lehet tejföllel, sajttal is tálalni.
Spenótos tészta-külön főzöm hozzá a tésztát.
Brokkolis-tonhalas tészta-külön főzöm hozzá a tésztát.
Lasagne-a tésztát nyersen rétegezem a szósszal,együtt sül meg.
Bolognai spagetti-külön főzöm hozzá a tésztát.
azért is kérdeztem, mert láttam youtuben egy videót, amiben a férfi serpenyőben főzte ki a tésztát a szósszal egyszerre.. ilyet, ebben a videóban láttam először..
illetve, ha még valaki válaszol, lenne még egy hű.lye kérdésem... :D
az oszlasz tésztás receptben látom, hogy amikor al dene- állagú a tészta, ezzel együtt kész a szósz, akkor a szószba teszik a tésztát, majd a főzővízből, amiben a tészta főtt, abból öntenek rá a szószra...
én eddig mindig leszűrtem a vizet a tésztáról, a szószt utána készítettem el, és hideg vizet öntöttem a szószba, ha még szükséges volt... van jelentősége annak, hogy főzővizet tesznek bele?
A videóban látott témára egyedényes tészta címen tudsz rákeresni, sok recept van. Ennél az a fontos, hogy a folyadék aránya megfelelö legyen.
Az olasz jellegü tésztáknál a szószt szokás elöre elkészíteni, mert a tészta szerintük csak éppen akkor, frissen kifözve jó.
A tésztát leöblíteni nem szabad szerintük (szerintem is fölöslegesen lehüti, meg kevésbé tapad rá a mártás), a fözöléböl meg azért jó félretenni, mert ha túl sürü a szósz, a forró tésztalé nem hüti el az ételt, másrészt a belefött keményítö megköt, nem válik külön a lé. Emellett semmiféle zsiradékot nem szabad a megfött tésztára tenni, mert úgy nem tapad rendesen rá a mártás.
Én a sütöben készült tésztákhoz elöre megfözöm a tésztát, de nagyon odafigyelve, nehogy túlföjön, mert a sütöben még valamennyi nedvességet felvesz. Sok esetben az ilyen ételkhez elözö napi maradék tésztát használok, az ugyanolyan jó, vagy még jobb, mert nem forró.
Ez alól a lasagne a kivétel, ott a tésztalapokat nyersen teszem bele, de ilyenkor fogyelembe kell venni, és a mártásokat hígabban kell készíteni, hogy elegendö folyadék legyen, amit a tészta fel tud venni.
5
A főzővíz sós plusz van benne keményítő ami sűríti a szószt. Értelemszerűen ha valami instant borzalmat használsz az tele van maltodextrinnel így besűrűsödik nélküle is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!