Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen tésztaételeket szerette...

Milyen tésztaételeket szerettek és hogyan készítitek? külön lábosban, vízen főzitek ki a tésztát, vagy a szósszal együl serpenyőben? vagy inkább a sütőben készítitek?

Figyelt kérdés
mindenféle recept érdekel, akár vega, húsos..stb... köszönöm a válaszokat!
2021. ápr. 22. 18:02
 1/9 anonim ***** válasza:
69%

A tésztát külön lábasban főzzük aztán a serpenyőben fejezzük be a szósszal együtt.

Klasszik olasz tésztaételeket csinálok a klasszik olasz receptek alapján.

pl:

Pasta alla Carbonara

Bucatini all'Amatriciana

Cacio e pepe

Spaghetti aglio olio

Spagetti alla puttanesca

Spaghetti al limone

2021. ápr. 22. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Erösen függ attól, milyen tésztáról van szó.

Van, amihez külön fözöm a tésztát és ami rákerül, van, ahol a mártásban/raguban fö a tészta is, meg készülhet sütöben is (lasagne)


Nagyon szeretem a "kínai tipusú" tésztákat, amikor a megfött (eredetileg elözö napról maradt) tésztát elsözör átpirítják olajon, félreteszik, utána olajban különbözö (ami éppen kéznel van) zöldségfélét megpirítanak, füszerezik, szójamártást tesznek rá, a tésztát visszateszik és kevés keményítövel kötik a szaftját. Ebbe lehet tenni még húsdarabkákat (külön menetben megpiríta), tojást, vagy ami éppen eszedbe jut.

Sokszor készítek zöldséges ragukat - lecsó, vagy más zöldségek összepárolva, füszerezve - , amiket tésztával tálalok.

A vadasmártás szintén bármilyen tésztára jó, a vadászmártás szintén.

A különböz párolt zöldségeket le lehet úgy is készíteni, hogy több folyadékkal és a tésztát vele együtt fözve - itt arrakell figyelni, hogy a nyers tészta mennyiségének kb másfél-kétszerese legyen az össz folyadék.

Különbözö zöldségmártások - spenót, paradicsom, vagy ami éppen tetszik - szintén jók tésztával tálalva.

Nagy kedvencem a brokkolis tészta: a brokkolit kisebb rózsákra szedve a tésztával együtt tesszük forró vízbe, és addig fözzük, amíg a tészta megpuhul. (Ne fözd túl). Leszürve kevés olajon átforrósítjuk és már ehetö is, de lehet tejföllel, sajttal is tálalni.

2021. ápr. 22. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
94%

Spenótos tészta-külön főzöm hozzá a tésztát.

Brokkolis-tonhalas tészta-külön főzöm hozzá a tésztát.

Lasagne-a tésztát nyersen rétegezem a szósszal,együtt sül meg.

Bolognai spagetti-külön főzöm hozzá a tésztát.

2021. ápr. 22. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

azért is kérdeztem, mert láttam youtuben egy videót, amiben a férfi serpenyőben főzte ki a tésztát a szósszal egyszerre.. ilyet, ebben a videóban láttam először..


https://www.youtube.com/watch?v=1LX9Gjk3nNQ

2021. ápr. 23. 17:47
 5/9 A kérdező kommentje:

illetve, ha még valaki válaszol, lenne még egy hű.lye kérdésem... :D

az oszlasz tésztás receptben látom, hogy amikor al dene- állagú a tészta, ezzel együtt kész a szósz, akkor a szószba teszik a tésztát, majd a főzővízből, amiben a tészta főtt, abból öntenek rá a szószra...

én eddig mindig leszűrtem a vizet a tésztáról, a szószt utána készítettem el, és hideg vizet öntöttem a szószba, ha még szükséges volt... van jelentősége annak, hogy főzővizet tesznek bele?

2021. ápr. 23. 17:52
 6/9 A kérdező kommentje:
ja és az első kommentemhez hozzáteszem, hogy én is kipróbáltam, azt a módszert, ahogy a videóban a férfi csinálta, és finom lett az étel, a tészta teljesen megfőtt, olyanra ,amilyenre szeretem..
2021. ápr. 23. 17:55
 7/9 A kérdező kommentje:
és pl, ha sütőben rakott tésztát készítetek, előre kifőzitek a tésztát?
2021. ápr. 23. 17:57
 8/9 anonim ***** válasza:

A videóban látott témára egyedényes tészta címen tudsz rákeresni, sok recept van. Ennél az a fontos, hogy a folyadék aránya megfelelö legyen.

Az olasz jellegü tésztáknál a szószt szokás elöre elkészíteni, mert a tészta szerintük csak éppen akkor, frissen kifözve jó.

A tésztát leöblíteni nem szabad szerintük (szerintem is fölöslegesen lehüti, meg kevésbé tapad rá a mártás), a fözöléböl meg azért jó félretenni, mert ha túl sürü a szósz, a forró tésztalé nem hüti el az ételt, másrészt a belefött keményítö megköt, nem válik külön a lé. Emellett semmiféle zsiradékot nem szabad a megfött tésztára tenni, mert úgy nem tapad rendesen rá a mártás.


Én a sütöben készült tésztákhoz elöre megfözöm a tésztát, de nagyon odafigyelve, nehogy túlföjön, mert a sütöben még valamennyi nedvességet felvesz. Sok esetben az ilyen ételkhez elözö napi maradék tésztát használok, az ugyanolyan jó, vagy még jobb, mert nem forró.

Ez alól a lasagne a kivétel, ott a tésztalapokat nyersen teszem bele, de ilyenkor fogyelembe kell venni, és a mártásokat hígabban kell készíteni, hogy elegendö folyadék legyen, amit a tészta fel tud venni.

2021. ápr. 23. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
53%

5

A főzővíz sós plusz van benne keményítő ami sűríti a szószt. Értelemszerűen ha valami instant borzalmat használsz az tele van maltodextrinnel így besűrűsödik nélküle is.

2021. ápr. 23. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!