Anyukák! Milyen tésztaételeket szoktatok készíteni?
A férjem ha lehetne húst hússal enne....
1 éves elmúlt a lányom, nem tömhetem szegényt midnig csak hússal.
Milyen tészta ételeket szoktatok készíteni,mert nálunk a mákos/diós, tészta kilőve.
A férjem csak a krumplisat eszi meg:(:(
Hátha adtok valami jó tippet..
Leírnád hogy készítetted el.
A férjem a változatosság kedvéért a halat sem eszi,de ezt kipróbálnám, h amás nem a lányommal ketten jót lakmározunk:)
Nem az én férjemről írtál véletlenül? :)
Mákos/diós/grízes tészta: nem kaja, hanem desszert.
Krumplis tészta: "köretet egyek körettel?" - így nálunk ez szalonnás, virslis...
Bolognai spagetti: ebből jó sokat szoktam csinálni, ha marad a szószból, mehet pizzára, melegszendvicsként is tálalható.
Túrós tészta (sok-sok szalonnával)
Pirított szalonna (nagyüzemben fogy nálunk....) fokhagymával, tejföllel + tészta
Az említett pizza: egyik felén sok hús, másik felét meg lehet csinálni a lányodnak zöldségekkel, sajttal. (Van egy jó pizza tészta receptem ha kell.)
Nagy ritkán egy jó gulyásleves után jöhet az aranygaluska vaníliaöntettel (de ez már inkább desszert kategória).
Az egyetlen tésztaétel ami nem desszert és nem kell bele hús, az nálunk a jolly joker kaja: sajtos-tejfölös tészta.
Ja, egy tonhalas kajám nekem is van, amit lehet tésztára is.
Egy tonhal törzs konzerv (olaj/felöntőlé nélkül), 1 üveg zöldborsó (vagy a mennyiségnek megfelelő frissen főzött zöldborsó) 3-5 kanál majonéz, só, bors, 1-2 kanál tejföl, pici citromlé. Ezt lehet enni friss bagettel, pirított kenyérrel magában vagy éppen tésztára öntve tésztasalátaként.
Első vagyok.
Úgy csináltam, hogy a tonhalról az olajat leöntöttem a durum tésztát megfőztem jégsalátát használtam amit jó apróra szaggattam.Csináltam fokhagymás bazsalikomos paradicsomszószt ezt összekevertem a hallal és rá sonka darabok és a tetején reszelt sajt.
Pizza tészta:
50 dkg lisz
5 dkg élesztő
4-5 evőkanál olaj
pici só
2,5-3 dl langyos víz
pici cukor
Az élesztőt kb. 1,5 dl langyos vízbe morzsolom, bele 1 ek liszt, pici cukor, 10 perc alatt felfuttatom. A többi hozzávalóból közepes kemémységű tésztát gyúrok (a legvégén az olajat gyúrom bele). És itt jön a furfang :)
A feltéttől függően fűszerezem a tésztát:
- apróra vágott/reszelt fokhagyma (tejfölös alaphoz)
- bazsalikom és oregánó (olaszos feltéthez)
- bors, paprika, őrölt köménymag (magyaros pizzához)
Vagy mindenfélét belegyúrok :)
Meleg helyen kelesztem. Addig, míg előkészítem a feltéteket, kb. 30-40 perc.
Feltétnél én el szoktam engedni a fantáziám, én ezeket szoktam rárakni, alaptól és attól függően, hogy mi maradék van :)
Szalámi- sonka- bacon kockázva,
kukorica, bab, zöldborsó konzerv
maradék bolognai szósz
maradék tejfölös túró (természetesen szalonnával...)
maradék spenót (tojáskarikákkal)
tömlős sajt
reszelt/kockázott sajt.
Ha megkelt a tészta, két gáztepsire (ekkor vékony lesz) vagy egy gáztepsi és egy kisebb tepsire elég.(Ekkor gyújtom be a sütőt 180-200 fokra.) A nyújtással nem vacakolok, szemre elosztom a tésztát a tepsik között. Jól beolajozom a tepsit és az olajos kezemmel belenyomkodom-húzkodom a tésztát AS tűréssel (ahogy sikerül), de azért ki ne lyukadjon. Mivel fűszerezett a tészta, így a szósz lehet sima ketchup vagy tejföl és/vagy mustár és/vagy majonéz és/vagy maradék fokhagymás tejföl.
Rászóróm/maszatolom a feltéteket, a tetejét jól beszórom sajttal és mehet a sütőbe. Nekem (már) elektromos sütőm van, ezen úgy szoktam, hogy egyszerre berakom a két tepsit, légkeverésen 15 perc, a felsőt kiveszem, az alsót még 5 percig grill fokozaton benthagyom. A sima gázsütővel is egy tepsi kb. 15-20 perc.
Az én csemetéim már 2 és 4 évesek, imádnak segíteni a konyhában, rendszerint ők pakolják a tésztára a rávalókat :)
rakott tésztát én is szoktam
Ha a krumplis tésztát szereti, a nudli és a gombóc nem jön be neki?
Ha a nudli tésztáját lágyabbra csinálod, pohárral szaggatsz ki belőle korongokat, finom krumplifánkot tudsz csinálni. Én magában eszem, a férjemnek hús mellé adom köretnek. A fiunknak még nincs választása, 2 éves, de ő is inkább a húsos verzióra szavaz.
Pirog, ami hússal töltött tészta
Sokszor csinálok olyat, hogy kelt vagy leveles tésztába (attól függ, van-e időm gyúrni)virslit, bacont csavarok.
Túrós tészta szalonnakockákkal és virslikarikákkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!