Ehetőnek tartjátok a krumpli héját?
"Itt valami tévedés van uram!"
igen, ugyanis nem vagyok úr
"a beforgatott trágya a földben közvetetten beivódik a növény gyökérzetébe"
minden tápanyag, ami felvehető formában van a trágyában, azt a növény a gyökerén keresztül felveszi, igen. azt hittem ezt mindenki tudja.
"Ez akárhogyan nézzük, nem túl gusztusos"
igen, ezért nem a trágyás földet esszük, hanem ami benne nő, és azt is megtisztítjuk fogyasztás előtt.
"de még fertőző is lehet akár, ha valamilyen vírus is volt a trágyában"
milyen vírus? növényi? az maximum a növényt bántja. emberi vírus nem "ivódik bele" a növénybe, mivel ott nem tud megélni, az állati vírus állati sejteket tud megfertőzni, növényi sejteket nem. nyilván a felületén megtapadhat, és az eljuthat az egyszeri emberik (ha addig túl tud élni). de pontosan ezért mossuk meg a zöldséget, gyümölcsöt.
Húha, itt óriási fogalomzavar van.
Nos, elárulok egy titkot. Ha nem állati trágyával van trágyázva a föld, (ló, juh, szarvasmarha, tyúk, stb.) és nem is műtrágyával, akkor is terem benne növény. Képzeld, a giliszta például a legjobb növényi komposzt készítő. Az elhalt növényi részeket, megeszi az egyik végén, és kiüríti a másikon.
Így működik az ökoszisztéma.
A trágya jóval hamarabb lebomlik a nélkülözhetetlen mikroorganizmusok, giliszták segítségével, mielőtt még ehető lesz, megérik az adott növény.
Különben a boltban kapható látszólag mosott répa például nem földben termett. Hanem úgynevezett hidropóniában. Házi feladat, nézz utána! Ott tuti nem látott trágyát.
jaj már megint a hidropóniás répatermesztő! kisszivem mi itt nagyvolumenű termesztésről beszélünk. józsika néni a kiskertjében számíthat a giliszták jótékony munkájára, de aki többezer embert akar etetni a földjéről (mert a répa még mindig ott terem), annak mindent meg kell tennie hogy magas termésátlagot érjen el. a trágya, akár mű akár szerves, része a nagyüzemi termesztésnek.
és répát még mindig nem termesztenek hidropóniában. nagyüzemi szinten nagyon kevés növényt termesztenek így, a legelterjedtebb a saláta, mert gyorsan fejlődik, és rengeteget el lehet adni belőle minden évszakban. a répának több idő kell, és jól tárolható, így nem éri meg ezzel foglani a helyet, mikor lehet mást, pl salátát is termeszteni.
Igen, ehetőnek.
Újkrumpli héjában sütve, Héjában sült töltött krumpli, Steak krumpli, Hasselback burgonya, Parázson sült krumpli (alufóliába csomagolva), ezeket mind héjában szoktuk mi enni. Finomak. Krumpli héj chipset még nem ettem, de megkóstolnám. Biztos az is finom lehet!
#39: :-)
NE várj logikát olyanoktól, akik meggyőződésből (és nem szakmai érvek alapján) hirdetik az igét... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!