Ehetőnek tartjátok a krumpli héját?
"Amúgy lebomlanak, ezert van minden szer esetében ÉVÜ."
Keleti tévhit. Nem bomlanak le. Határérték alá csökken a mértékük maximum. De attól még ugyanúgy ott van. Másfelől, ha trágyázzák a földet, akkor a trágya sem bomlik le évekig, mind ott van a héjában.
"akkor a trágya sem bomlik le évekig"
ezt mondd el a trágyának is, nem véletlenül kell hamar beszántani, pár óra alatt a tápanyagok nagyrésze elbomlik ha a földön van hagyva. de rettegj nyugodtan és hámozd le minden zöldség felét :)
Amihez hámozni kell a krumplit hámozom, amihez nem pl. héjában sült krumplik, ott nem, de a héját nem eszem meg azon egyszerű oknál fogva, mert nem szeretem.
A sárga és fehérrépát minden esetben hámozom, mert az olyan levesben amiben egyben vagy hasábokban van főzve, ott akárhogy van megmosva, a "ráncokban" bebarnul és olyan mintha koszos lenne és nem gusztusos. Kipróbáltam ugyanis!
A karalábét és a zellergumót eszembe nem jutna, hogy ne hámozzam.
A répák héja sem vész nálunk kárba, mert a kutya kajájába bele van főzve, de írta valaki az alaplét, az is nagyon jó ötlet.
#21: szerintem te levegőt se vegyél, mert tele van káros anyagokkal! :_DDD
Na most komolyan..... Havonta 1x valaki megeszi két darab krumpli héját... Majd pont attól fog megmérgeződni...
:-D
Természetesen ehetőnek tartom, sőt, sokkal finomabb, ha héjastól van sütve, főzve a krumpli.
Pont hogy azzal teszel az egészségedért, hogy amit csak nem muszáj, ne hámozz!
Hallottál már a jótékony mikrobákról, baktériumokról, gombákról? Tudod, ami a bélrendszerünkben él, 100 billió mikroorganizmus!!!
Ha sosem viszel be semmivel utánpótlást, szerinted megfelelően fog működni a bélrendszered? A bélflóránk állapota hűen tükrözi egészségünk állapotát, az immunrendszerünk 70-80 %-a tulajdonképpen a beleink.
#26 Való igaz, a levegő is tele van káros anyagokkal, ezt hívják légszennyezettségnek. Ez ellen én, egymagam nem tudok tenni, így nem igazán jó az összehasonlítás. A krumpli héját le tudom hámozni, de a levegőből nem tudom eltávolítani a szennyező anyagokat.
"ezt mondd el a trágyának is, nem véletlenül kell hamar beszántani, pár óra alatt a tápanyagok nagyrésze elbomlik ha a földön van hagyva."
Itt valami tévedés van uram! Én arról beszéltem, hogy a beforgatott trágya a földben közvetetten beivódik a növény gyökérzetébe. Ez akárhogyan nézzük, nem túl gusztusos, de még fertőző is lehet akár, ha valamilyen vírus is volt a trágyában. A héj mindezt megfogja, nem engedi be mögé, de magában a héjában benne van. Én most nem a műtrágyáról beszélek, hanem a rendes állati végtermékről.
"Havonta 1x valaki megeszi két darab krumpli héját... Majd pont attól fog megmérgeződni..."
Ilyet sem állítottam. Hosszú távon viszont igenis felhalmozódhatnak a káros anyagok a szervezetben. Ha már ott van a héj, amitől egy mozdulattal meg lehet szabadulni és ezerszer többet teszek így a szervezetemért, akkor miért ne vágnám le? Lustaság? Jah, kérem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!