Hogy ízesíted a fasírtot?
kérdező, ez egy abszolút klasszikus recept:
Én paprika nélkül csinálom, mert jobban szeretjük "sápadtan". :)
Én fél kiló sertéshúshoz az alábbiakat szoktam:
1 nem púpozott kávéskanál só
2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
1 vöröshagyma (jó apróra vágva, különben kilógnak a nagyobb darabokÖ
1 púpozott evőkanál pirospaprika
1 púpozott teáskanál majoranna
1 teáskanál bors
(plusz 1 db zsemle beáztatva, kinyomkodva, 3-4 ek liszt, 3-4 ek zsemlemorzsa, 1 tojás- de ezek az ízén ugye nem változtatnak).
Bár tudom, hogy nem ez volt a kérdés, azért leírom: én kb. kókuszgolyónyi fasírtokat szoktam gyúrni, még zsemlemorzsában meghempergetni, és sütőpapírra teszem, megkenegetem mindet olajjal, és sütőben sütöm ki 180 °C-on, előmelegített sütőben. Kb. 35 perc után kicsit feljebb veszem 200 fokra megpirítani, még 5-10 percre, utána kész is. Így nem olyan zsíros, és kevésbé időigényes és szagos, mint állni a serpenyő mellett. Majd egyszer, ha van kedved, próbáld ki ezt is :)
7: én is pont így szoktam csinálni, csak paprika nélkül! :-) (6-os voltam)
diónyi gombóckák - hamar megsül, és nem lesz tele olajszaggal a konyha. Egy fél kilóból kb. 60 db lesz, szoktam lefagyasztani is készen, nagyon jó előkapni pár darabot, mikor egy főzelékhez feltét kell... :)
Pontos arányokat nem mondok, mert én szemre adagolok mióta az eszemet tudom, de az én receptem:
Fasírt:
- 30%-os darált sertéshús
- Nagyon apróra vágott vöröshagyma
- Szintén apróra vágott fokhagyma*
- Őrölt édesnemes fűszerpaprika
- Őrölt feketebors
- Egy kevés őrölt kömény
- Tojás
- Vízbe áztatott zsemle (mások tejjel szokták)
Ezeket ha összegyúrod, akkor egy homogén, könnyen formálható masszát kell kapnod. Ezt éjszakára tedd a hűtőbe jól lefedve (akár egyben, akár gombócolva), másnap pedig sütés előtt forgasd őket zsemlemorzsába. Arra figyelj, hogy ne süsd túl gyorsan, mert akkor nyers marad a közepe, de túl lassan se, mert akkor megszívja magát.
Krumplipüré:
- Pucolt, kockázott krumpli
- Víz
- Só
- Bors
- Tej
- Tömlőssajt
A felkockázott krumplit tedd fel főni sós vízben (ne melegítsd előtte a vizet), és főzd addig, míg nem megy bele könnyedén egy villa a krumplikockákba. Érdemes többet is tesztelni. Ha kész, öntsd le szinte az összes vizet, csak egy kortynyit hagyj alatta, majd mehet rá a só, a bors, a tej, és végül a sajt. Utóbbit én vaj helyett használom, mivel ad egy kifejezetten finom mellékízt, ami jól passzol a hagymás, fokhagymás húsgolyókhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!