Milyen olajat használjak napraforgó olaj helyett?
Mihez?
Sütésre egyik sem alkalmas.
Mire, mihez? pl:
Rántott sajtot, fánkot kisütni mogyoró olaj kiváló; rántotta alá szalonna zsírt vagy vajat tennék; pörkölt alapot állati zsírral csinálnám; salátára olívát teszek; sült krumpli kisütéshez... na arra pont jó a napraforgó olaj is.
A dióolajnak kifejezetten dió íze van. Ami baj vele, hogy a melegítésnél kesernyés íze lesz, ezért én úgy szoktam csinálni, hogy a már főzött, kihűlt ételhez adom hozzá. Úgyhogy ezt rendes olajként nem tudod használni. Én például salátákra, vagy majonézbe szoktam rakni. Sóskával kifejezetten összepasszol.
A lenmagolajnak szintén van egy diós íze, és alacsony a hőálló képessége. Ezért ezt sem tudod sütéshez, főzéshez használni. Én mondjuk hidegtálakhoz, salátákhoz szoktam használni.
Ha nem akarsz napraforgó olajat használni akkor szerintem a legjobb választás az olívaolaj. Ennek önmagában egy picit édeskés íze van, kellemes nagyon.
Kérdező, nem való főzéshez!
Keress rá az olajok füstpontjára.
Annak alapján válassz!
Abban tudsz jól sütni, aminek magas a füstpontja.
Mogyoróolaj, repce, olivaolaj.
A napraforgó az egyik leguniverzálisabb.
Az említett opciókra pont nem lehet lecserélni.
Ha Dél-Olaszországban laknál, még az oliva indokolt lenne, mert 1 forintért utánad dobnak egy hektót, de nálunk... a repce ami opció lehet, tulajdonságait tekintve.
#8:
1) Ott sem egy forint az olívaolaj
2) Az olívaolajat nem úgy használják (-juk), mint a napraforgót, hogy másfél literben sütögetnek...
1-2 evőkanálnyi olajon megvan egy családi mennyiségű hússzelet kisütése... És így nézve már egyáltalán nem olyan őrült drága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!