Milyen olajat használják sütéshez?
Ugye van a napraforgóolaj, kókuszzsír, pálma...
A pálmaolaj miatt ugye hatalmas mértékben irtják az esőerdőket, ehhez biztos nem járulok hozzá azzal, hogy megveszem még én is.
Mi a helyzet a kókusszal? Az is veszélyt jelent?
A napraforgóról azt hallom, hogy egészségtelen, gyári hulladék.
Az állati zsír kilőve.
Akkor mégis miben tudnám mondjuk a hagymát pirítani? Ti mit használtok, ami egészséges, és nem károsítja a környezetet?
Minden olaj (és minden étel) ipari kitermelése jár valamennyi környezetszennyezéssel és pusztítással. Ezt sajnos nem tudod elkerülni. A kókuszzsír ilyen szempontból csak egy fokkal jobb a pálmaolajnál. Ha teheted, vegyél hazai növényekből termelt olajat (pl. repce, lenmag).
Szinte minden olajos magból készülhet olaj (mogyoró, dió, tökmag, stb.) Ezek drágábbak, mint a napraforgó olaj, de az étel ízesítésére is használhatod őket, és nem kell sok belőlük.
Egyes olajokban nyugodtan süthetsz, másokat nem szabad túlhevíteni, ezért inkább tésztaöntetekhez és salátákhoz valók. Mielőtt főznél vele, ennek olvass utána.
Nemcsak a napraforgó lehet gyári hulladék. Olíva és más olajakból is készül vegyi úton préselt, borzasztó minőségű. Napraforgó olajból is létezik jobb minőségű. Ez sem az ördögtől való, ha nem viszed túlzásba. A túl olajos, olajban sült ételek sehogy sem egészségesek.
A hagymát nyugodtan piríthatod olaj nélkül tapadásmentes serpenyőben, vagy bármilyen edényben kevés vízzel. Ha vizet teszel rá, nem fog ugyan karamelizálódni, de üveges lesz, és a legtöbb ételben így is ugyanolyan finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!