Kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok. Búzaliszt helyett használjak pl. kukoricalisztet a főzéshez-sütéshez, vagy inkább gluténmentes lisztkeveréket?
A lisztkeverékben van kukorica, szója, rozsliszt...
A lisztkeverék jobb, mintha csak mondjuk rizslisztből vagy csak kukoricalisztből készíteném az ételeket?
vegyítsd a kukorica lisztet és a rizslisztet
ha csak kukoricásat használnál, akkor nagyon keserű és kemény lenne az étel amit csinálsz
szerintem a rozsot sem lehet enni, abban is van glutén
ha pl rántott husit csinálsz, akkor rizslisztet használj a fehérliszt és burgonyapelyhet a zsemlemorzsa helyett
Bocs az off-ert,
Hogyan derult ki hogy liszterzekeny vagy? Mik a tuneteid?
21:08
Ez engem is érdekelne, kérdezõ légyszives ird le, priviben is jöhet.
A családunk már 7 éve így főz, gluténmentesen.Lisztérzékeny, vagy gluténérzékeny vagy, mert nem mindegy. Glutén nagyon sok termék tartalmaz!
Ki kell tapasztalni. Mi általában rizslisztet használunk búzaliszt helyett. Lehet keverni,de valóban a kukoricaliszt egy kicsit kesernyés. Pékárú készítésénél kenyérlisztet használunk. A sher lisztek nagyon finomak, abból csináljuk a száraztésztákat, kenyeret.A tarhonyát nagyon szeretjük.Li
Nem voltak ilyen tipikus konkrét tüneteim. Nekem inkább a közérzetem volt rossz, állandóan fel voltam puffadva...egyszerűen úgy éreztem, valami nincs rendben a bélrendszeremben. A hasam előredomborodó, annak ellenére, hogy vékony testalkatú vagyok, nem a zsír miatt tűnik nagynak, hanem érzem, hogy ha megnyomom, akkor kemény. Folyton úgy érzem, fel vagyok puffadva.
Ez volt igazából, ami nagyon zavart. Utána jártam mik okozhatnak efféle tüneteket, majd itt lyukadtam ki...a lisztérzékenységnél. Olvastam, hogy nem mindenkinél jelentkeznek tünetek, létezik az úgynevezett "csendes cöliákia" is. Ilyen esetben a betegséget nem könnyű észrevenni. Úgy gondoltam megéri elmenni a gyógyszertárba és venni egy lisztérzékenységet kimutató tesztet...és az eredmény pozitív lett. Ezután mentem csak orvoshoz.
Ilyen tipikus tüneteim nem voltak, mint pl. hasmenés, akaratlan, kóros fogyás stb.
Viszont régebben voltak kiütéseim is, és nem derült ki mi okozza, lehet azt is ez váltotta ki.
Utolsó, glutén érzékeny vagyok. Bár ezt a lisztérzékenység szakszerű kifejezésére használják. Nem ehetek búzát, árpát és rozst sem.
Ha glutén érzékeny vagy akkor ne csak a liszteket kerüld. Sok más élelmiszer is tartalmaz glutént.
Főzésnél is vigyázz, hogy saját fakanalad edényed szűrőd, stb legyen!
Amúgy a forró csokis tejben vagy vízben feloldódó poron is fel volt tüntetve, hogy glutént is feldolgozó gyárban készült...vagy valami hasonló. Szóval tényleg meg kell nézni minden terméket. Na de vajon mindegyiken feltüntetik ezeket?
Nem jelentkeznek nálam súlyos tünetek, de ki tudja belül mi zajlik le bennem...nem árt elkerülni ezeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!