Milyen egyszerü, de mutatos finom sütit süssek karácsonykor?
Dr. Oetker Feketeerdo torta alappor, igy keresd az uzletben. Isteni, konnyu elkesziteni, es mutatos.
De, nagyon jo recepteket keppel ellatva talalsz a dr.oetker.hu-n, van kulon karacsonyi sutikodex is!
Ezt a feketeerdos tortat mindenkeppen probald ki!!!
Szerintem süss mézeskalácsházikót.:)
Hozzávalók:1 kg liszt, 16 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna (a lisztbe keverve), 6 egész tojás, 20 dkg méz, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál őrölt fahéj, cukor a karamellkészítéshez, amivel a házat összeragasztjuk.
A tésztát esete összegyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük (különben ragad!), másnap félujjnyi vastagra kinyújtjuk. A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a különböző formákat. A ház alapja kb. 12x20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet! (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Kivajazott tepsibe tesszük.kivágtuk a nyilasokat
Végül egy egész tojást összekeverünk és bekenjük a ház elemeit. Előmelegített sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan megég (Tanúsíthatom!) Utána óvatosan egy deszkára helyezzük a kész darabokat hűlni.
A cukrot lassú tűzön egy lábasban felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozza, hogy le ne égjen. Ez lesz a „ragasztó”. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni! Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket. A ragasztás sorrendje: először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt
Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.Ezenkívül ha gondolod karamellt csepegtethetsz bárhova és különböző színű formájú cukrokat ragaszthatsz rá.Én például a háztetőt piros szivecskékkel raktam tele.Ezenkívül ha habosra versz 1 - tojásfehérlyét majd beleöntöd a cukrot , rakd bele egy zacsiba , vágj az ajjára egy pici tűnyi rést és kezdd el kinyomni ahova csak szeretnéd.Remekül fog kinézni olyan lesz mint a hó.
De nagyon jó ötlet a Muffin:Kakaós pókhálómuffin
Hozzávalók:
2 csésze finomliszt
3 evőkanál kakaó (nem instant!)
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
4 evőkanál lágy vaj
1 ½ csésze cukor
1 tojás
2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1 csésze kefír vagy joghurt (író)
Díszítéshez:
2 tojásfehérje
2 ½ - 3 porcukor
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál friss narancslé
fekete vagy barna ételfesték
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva.
A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e)
Kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd rácsra kiszedjük őket, és így hűtjük szobahőmérsékletűre.
A díszítéshez a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, elekrtomos habverővel magas fokozaton lágy habot verünk belőle. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és a narancslevet, és tovább keverjük, amíg sűrű és fényes masszát nem kapunk. (könnyen kenhetőnek kell lennie! ha túl folyós, keverjünk még hozzá cukrot, ha túl sűrű, akkor narancslevet!)
A kapott massza kb. egyharmadát áttesszük egy kis tálkába, hozzákeverjük az ételfestéket. Nyomózsákba tesszük (kis lukúba!), vagy egy nejlonzacskóba, és kiszúrjuk tűvel a sarkát.
A fehér mázat a muffinokra kanalazzuk, és eloszlatjuk a tetejükön egy késsel. A sötét mázzal a muffinok közepéből kiindulva spirális vonalat húzunk egészen a széléig. Egy késsel a spirál közepéből indulva a muffin széle felé vonalat húzunk, majd a kést letöröljük, és most 1-2 centivel odébb kívülről befelé haladva húzunk vonalat a késsel. Ezt addig folytatjuk, míg körbe nem érünk, és az ábra nem formáz pókhálót.
12 muffin lesz egy adagból.
Méteres kalács (én is paráztam tőle, mert nem tudok sütni, de ez elsőre sikerült!)
Elkészítés
Tészta receptje:
Kell hozzá 2 darab őzgerinc forma kivajazva, liszttel szórva
Hozzávalók
6 db Tojás fehérje
6 db Tojás sárgája
30 dkg Cukor
1 dl Víz
1 dl Olaj
28 dkg Liszt
2 dkg Kakaópor
1 csom. sütőpor
8 dl tej 2.8%
25 dkg Cukor
25 dkg Margarin
2 csom. puncs, vagy eper pudingpor
Formánként 3db tojássárgáját, 15 dkg cukorral, 0.5 dl vízzel és 0.5dl olajjal habosra keverünk.3 tojásfehérjét habbá verünk és összekeverjük a tojássárgájás masszával, hozzá keverjük a 15 dkg lisztet és a 0.5 csomag sütőport /a másik formához 13 dkg lisztet és 2 dkg kakaóport keverünk a masszához./A sütőt 170°c melegítjük és 45 percig sütjük a tésztát.
Krém recept:
A krémhez 2 csomag pudingot 25 dkg cukorral és ;8 dl tejjel megfözzünk. Ha kihült 25 dkg kihabosított margarint keverünk hozzá.A kihült tésztákat 1cm darabokra szeleteljük ,és felváltva (fehér-krém-barna...)összetöltjük a krémmel. A süteményt hütőben kihűtjükk majd olvasztott csokival áthúzzuk Ferdén tartott késsel szeleteljük.
A krémhez főzhetünk kétféle pudingot , és így látványosabb lesz a sütemény a szeleteléskor.
(a tortabevonó csokit tördeld egy bögrébe, azt állítsd egy lábas vízbe, gyújts alá, és lassan olvaszd fel a csokit. ha olvadás közben belekeversz étolajat - nem kell sok - szép fényes lesz a csokimáz)
Sok sikert!
vagy:
Elefántkönnycsepp
Hozzávalók:Tészta: 6 tojásból piskótát sütünk, a tésztába 1 evőkanál kakaót keverünk. Sütés után a tésztát hosszában ketté hajtjuk úgy, hogy a közepébe sodrófát teszünk, és úgy hagyjuk kihűlni. Krém: 2 és fél dkg cukor, 3 tojássárgája, 1evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1dl tej. Sűrűre főzzük. 10 dkg vajat 10 dkg porcukorral habosra keverünk és a főzött krémmel összekeverjük. Egy egész banánt tányérban jól összetörünk és apránként a krémhez keverjük. Elkészítés:
A krémet a tésztára kenjük és két egész banánt a tészta közepére fektetünk és összehajtjuk. Ezután csokoládémázzal leöntjük. Máz: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 kanál tej. Felfőzzük.
Kép egy szeletről:
Métereshez hasonló, de nem kell sütni:
Albert kekszes süti
Hozzávalók: 25 dkg Rama, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1/2 dl fekete kávé, 1/2 l tej, 2 csomag csokipuding, 2 csomag nagy, vagy 4 kis csomag Albert keksz.
A pudingot, kakaót, cukrot szárazon összekeverjük. A Ráma-t felolvasztjuk a kávés tejben, majd hozzáadjuk a cukor, a kakaó és a puding keverékét. Besűrűsödésig főzzük. A kekszeket egyenként megkenve összeragasztjuk őket (mint a méteres süteménynél), majd a rudat kókusszal megszórt alufóliába csavarva a hűtőszekrénybe tesszük. Kb. fél nap múlva fogyasztható. Ferdén szeletelve tálaljuk.
Kakaós keksztekercs / Omnia-tekercs
Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált, és egy kevés apróra vágott dió, 1 dl feketekávé, 1 csomag vaníliás cukor, kevés tej.
A krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 2 dkg kakaó.
A darált kekszet az előírt anyagokkal összegyúrjuk, Porcukorral meghintett zsírpapírra kitesszük és négyszög alakúra kinyújtjuk. A töltelékhez való vajat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk, külsejét apróra vágott dióba forgatjuk, és fóliába csomagolva kifagyasztjuk. Ferde szeletekre vágjuk.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Szalámi háztartási kekszből
Hozzávalók: 1,5 kg háztartási keksz, 1,5 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 1 csomag mazsola, 5 dkg vagdalt dió, 10 dkg zselés cukorka.
A kekszet hosszúkás csíkokra vágjuk, a diót és a zselés cukorkát szintén összevágjuk. A mazsolát megtisztítva langyos vízben megáztatjuk. Vízgőz felett habosra keverjük a tejet a margarinnal és a porcukorral (kb. 20 perc). Ráöntjük az összevágott kekszre, hozzákeverjük a kakaóport, a mazsolát, diót és a zselés cukorkát. Hagyjuk kihűlni. Egy kiterített fólián vagy zsírpapíron szalámi formát készítünk belőle, majd hűtőbe tesszük. Később szeletelhetjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!