Mik az arányok, ha káposztás tésztát készítetek?
Én fél kg tésztához kb. másfél kg fejes káposztát szoktam venni.
Viszont jelenleg egy 2.5 kg-os darab van itthon.
Ez biztosan sok fél kg tésztához. Ugye?
Felezzem meg, és a másik felét dinsztelve fagyasszam le?
Vagy csináljak belőle jövő héten káposztasalátát? Vagy paradicsomos káposztát?
Ti mit tennétek?
A coleslow mellett a pároltkáposzta is jó, bár ilyen mennyiségnek nem biztos, hogy megéri nekiállni megcsinálni, viszont az ecet és a savas közeg miatt egy jó hűtőben, lefedve, akár 2 hétig is eláll egy párolt káposzta, pláne, minél jobban zsírjára van pirítva.
Egyébként igen, valószínűleg a fele is elég, ezért is mondok ötleteket a másik felére.
1 adagra azért egy 20 dekát illendő számolni, mert összezuhan, a fél kiló tésztát számolhatjuk 5 adagnak, szóval ahhoz egy bő kiló káposzta elég.
Még ha nagyon káposztásan szereted, akkor is elég 30 deka adagonként, az másfél kiló a fél kiló tésztához, még akkor is marad 1 kiló káposztád.
Megcsinálhatod az egészet dinsztelve, ahogy a tésztára csinálod, aztán leveszel belőle annyit amennyit jónak látsz, a maradékbók akár egy káposztás rétest is lehet csinálni.
Aztán sütsz sütőben mondjuk csirkecombot egészben, mellette cikk burgonyákat, egyben sütve, és a velesült burgonya és a káposztás rétes lesz a köret.
Nekem 95% káposzta és 5% tészta :D
Imádom a pirított káposztát, jó borsosan, úgyhogy nem egyszer fordul elő, hogy a felét megeszem csak úgy magában :)
Hogyne lehetne.
Mondjuk ha téli káposzta (elér reális az esély) azt hagyományosan úgy szokás, hogy legyalulod (ilyenkor vöröshagymát se árt hozzá gyalulni) után besózni , aztán kicsavarni, és úgy bele a salátalébe. A fűszerekből (egész bors, egész kömény, babérlevél) pedig egy redukciót főzni, és azt tenni a salátába.
A besózás, kicsavarás, javít az állagán, ami egy keményebb téli káposztánál jó lehet, de van olyan szemlélet, ami szerint így veszít a vitamin tartalmából.
Ezt te döntöd el, mi a fontosabb neked. Én a télit sózom, és kicsavarom.
A hagyma vadságát is elveszi a sózás, és kicsavarás, ezért praktikus együtt csinálni, de valaki ezzel nem elégszik meg.
Erre a drasztikusabb módszer, ha leforrázod a hagymát. Tehát vékony karikára (félkarikára ) vágva, fövő vízbe teszed, és főzöd max 1 percig.
Sőt egy kis reszelt répával is felszaporíthatod, az most télen se vészesen drága, és és ad neki egy kis színt.
Köszönöm szépen. :)
Befőttesüvegben, hűtőben meddig áll el?
Hát, ez egy teljesen más témakör! :)
Ha leforrázod, plusz dunsztolod, vagy használsz némi tartósítószert, akkor egész télen eláll, sőt, ha jól sikerül, és még hűtőbe is teszed, akár éveket is kibírhat.
Komolyabb hőkezelés, és tartósítószer nélkül, ha hűtőben tárolod...
... hát ez a víztartalomtól és a pH-tól nagyban függ, de azt mondanám, hogy ha tiszta eszközökkel nyúlsz bele, nem gányolsz, a befőttes üveg is full tiszta, és elég ecetesre csinálod, mondjuk 3 hónapot garantálok.
Szuper!
Nagyon szeretnék eltenni sok mindent, de sajnos nincs hova.
Így marad a kis adag, frissen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!