Vegánok, milyen ételeket készítetek idén karácsonyra?
Idén hozzánk jönnek a vendégek.
A hagyományos menü mellett készítek vegán ételeket is, ehhez szeretnék ötleteket kapni.
A bolognai ugrott be, mert azt nagyon szeretem, de nem túl ünnepélyes.
Leveles tésztában sütött vegyes zöldségbatyuk.
Ehhez a zöldségeket kicsit megpárolom - nem puhára, csak ne legyen nyers, füszerezem, kihütöm.
A leveles tésztát (vegán, 275 g-os friss) 6 darabra vágom, mindegyikre teszedg a töltelékböl, és a csücsköket felhajtogatva batyukat készítek. Ezeket forró sütöben addig sütöm, amíg a teteje megpirul, és azonnal tálalom.
Ha kicsit díszesebben akarod, akkor a tésztából ki tudsz mintákat vágni (levelek, virágformák, stb) és ezt a batyuk tetejére teszed, úgy sütöd. Elötte célszerü a minták alját picit megvizezni és úgy nyomni rá, akkor nem válik le.
Imam bayildi (az imám elájult)
A vegetáriánusok álma is lehetne ez a töltött padlizsánféle, amelynek szó szerinti jelentése: az imám elájult. A legenda szerint történt egyszer, hogy egy hosszabb vallási ünnep után egy derék muszlim annyira megszédült a friss, gőzölgő padlizsán illatától, amellyel kínálták, hogy eszméletét vesztve rogyott össze. Hozzávalók: 1 kg hagyma, 6 db kisméretű padlizsán, 2 db tölteni való paprika, 0,5 kg paradicsom, 2 fej fokhagyma, petrezselyem, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, fél pohár olívaolaj, étolaj (a sütéshez) Elkészítési módja: Megtisztítjuk a hagymákat és karikára vágjuk. Az egyik paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk. A hagymát megpirítjuk az olívaolajban és hozzáadjuk a paprikát és az elaprított fokhagymát. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd ismét 5 percig pirítjuk. Megsózzuk, megcukrozzuk, felöntjük kb. egy pohár vízzel, felforraljuk és 5 percig főzzük. Leszűrjük és a levét félre tesszük. A padlizsánt - két végét kihagyva - meghámozzuk. A két végét azért nem hámozzuk meg, hogy ne essen szét. A padlizsánt egyik oldalán felhasítjuk, és sós vízben egy óráig állni hagyjuk. Miután kivettük, kinyomjuk belőle a vizet. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Lecsepegtetjük róla az olajat és vágott részével felfelé tepsibe helyezzük. Kanál végével kinyitjuk a hasítékot és beletöltjük a tölteléket. Hosszában vágott paprikával és paradicsom-szeletekkel lefedjük a padlizsánt. A félretett lével meglocsoljuk és 2-3 percig forró sütőben átsütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegen kínáljuk.
Lencsével töltött gomba
2 ek olivaolaj, 1 közepes vöröshagyma finomra vágva, 3-4 gerezd fokhagyma préselve/reszelve, egy bögre (2,5 dl )készrefőzött rizs, 1 bögre kész, puha lencse.4 ek. zsemlemorzsa, 125 ml húsleves, ha van, ha nincs akkor melegvíz.1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál kakukkfő, egy marék dió durvára vágva.
Egy serpenyőben forrósítsunk 1 ek. olajat, ás futtassuk meg benne a finomra vágott hagymát, a durvára vágott diót, legvégül a fokhagymát.
keverjük össze a lencsével, a rizzsel, a fűászerekkel (persze só, bors is kell bele ) a zsemlemorzsával és a folyadékkal.
A gombafejeket a másik ek olajon (vagy egy kis vajos megpároljuk, és megtöltjük a rizses-lencsés keverékkel.
Egy jénaiban, vagy egy kisebb tepsiben kb 180 fokon, kb 30 percig süssük.
Érdemes kipróbálni, kiváló húsmentes kaja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!