Jol tudom -e azt, hogy ha az ember egy jo erolevest vagy akar huslevest akar fozni, akkor ahany liter vizet a fazekba teszek, annyi kg hus kell hozza?
Nem, nem így van. Jól írja az első.
Minél erősebb, idősebb húsfajta, annál több idő kell a leves elkészültéhez. Idősebb marhahús, tyúkhús, izmos, idősebb kakas. Ezekből a húsfélékből nem is igazán lehet másféle ételt készíteni.
Minél fiatalabb, "gyengébb" húsfajta, annál kevesebb idő, és gyengébb is a leves. Az is nagyon finom, jó kis csirkeleves, borjúleves.
Azért erőleves, amit te említesz, mert viszonylag sokáig fő, van benne bőven csont, és ismereteim szerint (bár ahány ház, annyi szokás) az mindig marhából fő, mert neki van velőscsontja.
Egy 5 literes lábosba 2 velőscsont, és 1 kg marhalapocka fér el kényelmesen a zöldségek mellett, ami szintén ahány ház annyi szokás, nálam: nagy vöröshagyma héjastól, 4-5 db közepes sárgarépa, 2-3 petrezselyemgyökér, egy kisebb karalábé, egy még kisebb zeller, egy tv-paprika, egy csokor petrezselyemzöld, 2-3 szem krumpli, 5-6 db kelbimbó, egy kis levélke lestyán, gyömbérdarabka, egész bors, só.
5 óra gyöngyözve "főzés".
Levesbetét marhánál eperlevél, csirkénél cérnametélt, tyúknál csigatészta.
3-as vagyok. Duplázd meg, amit megadtam receptet. Színig töltsd hideg vízzel.
Én nem töltöm ki teljesen a lábast, és 2 liter leves lesz (nekünk ennyi szokott elfogyni)
1-es vagyok!
A 3-as által írt 5 liter vízhez pontosan az általa írt hús, csont és egyéb mennyiségeket tenném, akkor fogsz kb. tisztán 4 liter levest kapni, minden más egyéb nélkül.
A 8 literes fazekat semmi szín alatt nem önteném színig, és nem növelném duplájára sem a húst-csontot-egyebekre.
Persze ez ízlés dolga, most megcsinálod az egyik variáció szerint, és ha nem igazán egyezik az ízléseddel, legközelebb a másik módon, előbb-utóbb rátalálsz arra az arányra, ami a te ízlésed szerinti.
Igaz, hogy nem mai a kérdés, de mivel téves az információ, ha később idetéved valaki, akkor tudja mi a különbség a hús- és az erőleves között. Amiről itt beszéltek, az nem erőleves, hanem húsleves.
Az erőleves az egészen más, most találtam egy klasszikus erőlevest, de ha nem hisztek nekem, akkor meg lehet nézni mondjuk az Ínyesmester szakácskönyvében is.
Az erőlevest kb. így kell elkészíteni:
A húslevest meg úgy, ahogyan azt ti írjátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!