Sok ember miért ragad le a rizs és krumpli köretnél?
Gyakran meglepődnek a kollégáim, hogy mit viszek enni, mert pl. hús mellé gyakran viszek bulgurt, kölest, kuszkuszt (ezt gyakran zöldségekkel keverve), sült és párolt zöldségeket pl. zeller, répa, brokkoli, spárga, cukkini, kel, cékla, édesburgonya.
És azt tapasztalom, hogy a többségük nem is hallott pl. a bulgurról, de sokan meglepődtek a sült zelleren is, és miután adtam nekik kóstolót szinte mindenki csodálkozott, hogy milyen finom.
Kb. a reggeli ugyanez pl. avokádó krém vagy humusz is sokak számára ismeretlen, pedig teljeskörű kenyérből készült pirítóssal, és friss zöldségekkel isteni mindkettő.
Az emberek miért nem kísérleteznek? Miért ragadnak le a bevált dolgoknál?
#1 Amennyiben nem ízlik nyilván nem elvárható, hogy azt edd, de gyakran tapasztalom, hogy sokan igen is szeretnék a fenti ételeket, csak nem hajlandóak kipróbálni, szimplán meg sem fordul a fejükben, hogy mást is lehetne enni, hogy változatosabb legyen az étrendjük, aztán mikor megkóstolják ezeket ízlik nekik.
Illetve azt sem árt tudni, hogy bizonyos ételeknek időt kell adni, mert amennyiben valami nagyon eltér íz vagy állag tekintetében a megszokottaktól, akkor kezdetben nem biztos, hogy ízleni fog.
"Az emberek miért nem kísérleteznek? Miért ragadnak le a bevált dolgoknál?"
Inkább a "magyar emberek többsége". Ugyanis a magyar emberek többsége borzasztóan bizalmatlan az új dolgok iránt, ezért inkább marad a megszokott dolgok mellett.
A saját tapasztalatom az, hogy az átlag magyar ember valamiért fél az új, szokatlan dolgoktól (legalábbis a gasztronómia területén).
Pl. valaki, aki már megszokta a hagyományos rizses húst sertéshúsból, az már full idegenkedik pl. pulykafeslőcombból készült rizses hústól.
Én viszont pontosan ennek az ellenkezőjét képviselem: azaz engem érdekel minden, ami új, ami egészséges és persze finom is. 🙂
(Amúgy a pulyka felsőcombos rizseshúst ki is próbálom, csak rizs helyett bulgurral.)
ki nem állhatom a bulgurt. se a kuszkuszt. brokkolit egyenesen utálom :D
szóval valaki próbálkozik, de nem jön be neki.
amúgy meg persze nem hallanak a bulgurról, nem része a konyhánknak.
és miért nem kísérleteznek? mert az emberek nagy része a bevált dolgokhoz ragaszkodik. ilyen a természetünk. anyukámnak is hiába mondom, hogy próbálja ki a sushit, neki nem nyers hal kell, hanem rántott csirke. Rizzsel természetesen.
Sok ember honnan szerzi az étkezési szokásait?
- rokonok
- menza
Nos, nem tudni, kinek milyen rokonai vannak, ezért a személyeskedést zajuk ki.
Marad a menza. Mutass olyan óvodai, iskolai menzát, ahol nem a legolcsóbb kaja a lényeg, hanem extra köretet adnak? Mert valljuk be egy tál rizs olcsóbb, mint egy tál általad írt bármi.
A kuszkusz meg egyáltalán nem különleges a tarhonya és a tészta után.
Igen, én is jobban szeretem a szalma krumplinál az egyéb zöldségekből készült kajákat. DE mégis hol találkozik ezzel egy egység sugarú ember, akire te kíváncsi vagy?
Azon kívül, hogy felsőbbrendűséget tudsz ilyen kérdesekkel szerezni....
Inkább azon agyalj, miként lehet bevezetni alternative köteteket gyerekeknek úgy, hogy ne utálják meg. Akkor nem a "bezzeg én ismerem, az átlag meg nem" lesz a hozzáállás, hanem a "ez csuda jó dolog, gyere és próbáld ki, megmutatom" lesz a hozzáállás. Remélem érted a különbséget.
Elgépelésekért kérem a lepontozást :)
Elnézést meg csak attól, aki emiatt nem utálkozik. Nem volt cél a félre gépelés - bármilyen meglepő.
#5 Én pl. az egész családot igyekszem rávenni, hogy kóstoljanak meg új dolgokat, és én is magamtól lettem ilyen, mert untam mindig hasonló ételeket enni.
El sem tudtam képzelni, hogy finom lehet a brokkoli vagy a spenót, mára a kedvenceim lettek.
Egyébként az iskolákban és az ovodákban is sokkal többet ki lehetne hozni a pénzből amit kapnak, persze kicsit komplikáltabb lenne. Pl. idény zöldségekkel lehetne kísérletezni. Egyébként általánosságban lehetne több pénzt fordítani a gyermekek étkeztetésére, és szigorúbban venni az egészséges és tudatos táplálkozáara való oktatást, többet érnének ezek, mint a heti 5 tesi, ami sok helyen kivitelezhetetlen. Ugyanakkor itthon kb. az a lényeg, hogy legyen biorobot aki összeszerelő üzemekben tud dolgozni, az sem gond, az meg plusz pont, ha korán feldobja a talpát, mert nem kell nyugdíjat fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!