Sok ember miért ragad le a rizs és krumpli köretnél?
Gyakran meglepődnek a kollégáim, hogy mit viszek enni, mert pl. hús mellé gyakran viszek bulgurt, kölest, kuszkuszt (ezt gyakran zöldségekkel keverve), sült és párolt zöldségeket pl. zeller, répa, brokkoli, spárga, cukkini, kel, cékla, édesburgonya.
És azt tapasztalom, hogy a többségük nem is hallott pl. a bulgurról, de sokan meglepődtek a sült zelleren is, és miután adtam nekik kóstolót szinte mindenki csodálkozott, hogy milyen finom.
Kb. a reggeli ugyanez pl. avokádó krém vagy humusz is sokak számára ismeretlen, pedig teljeskörű kenyérből készült pirítóssal, és friss zöldségekkel isteni mindkettő.
Az emberek miért nem kísérleteznek? Miért ragadnak le a bevált dolgoknál?
Bulgurt, kölest nem szeretem és krumplit sem szoktam enni. Kuszkuszt igen és rizst is, ez utóbbiból leginkább vadrizst. Spárgát és az édesburgonyát szinten ki nem állhatom, ezeken kívül az összes zöldség jöhet. Avokádót, hummuszt sem szeretem, ellenben rengeteg mentás borsokremet vagy diós paprikakremet vagyok képes eltüntetni.
Negyszem3lyes a haztartasom: kamaszgyerek, férj, anyós és én. A négyből 3 csak és kizárólag krumplit-esükbe vagy purekent- tésztát és rizst hajlandó enni. Még se akarjak kóstolni amit én eszek. Ez van.
Téged amúgy mit érdekel, higy más mit eszik?
Abban igazad van, hogy az emberek azért (is) idegenkednek a pl. általad felsoroltaktól, mert még nem is kóstolták. Anno ("600 évvel ezelőtt"), amikor bejött a köztudatba a ketchup, vagy az Uncle Bens édes-savanyú mártása, megkóstoltam, és ki lehetett volna kergetni a világból. Aztán szépen fokozatosan megszerettem. Sőt, kimondottan szeretem az édes-savanyút. Az emberek ódzkodnak az újdonságoktól, de furcsamód tényleg meglehet őket szeretni.
Most van ez a kuszkusz, grillezett zöldségek, kókuszzsír, szusi, stb.-stb. mánia, de én pl. nem tudok megbarátkozni velük. Marad a jó öreg krumpli, nokedli, tarhonya, rizs, tészta köretnek. A szusihoz való szószoktól egyenesen rosszul vagyok, nem tudom, mások hogy tudják megenni. A padlizsánkrémet kb. 10 évvel ezelőtt az összes kollaganő dicsérte, amit egy másik munkatársunk behozott. Hát nekem nem jött be. Az édesburgonyának meg sütőtök íze van.
Ízlés kérdése. Látod, én nyitott voltam rájuk, de ha egyszer nem szeretem és többedszerre sem szeretem, akkor így maradok. Nem fogom azért erőltetni, mert most ez a menő. A régi jól bevált köreteket is lehet sokféleképpen variálni.
Azt hiszem, nagyjából leírtam, hogy szerintem miért nem nyitottak sokan az újfajta divatos köretekre-ételekre.
Krumpli, rizs és tészta ismert.
Bulgur, kuszkusz nagy eséllyel DRÁGÁBB. Másrészt nem ismerik.
Igen, isteni lehet avokádókrém piritóssal, lehet nekem is ízlene, de amikor arra kell gondolni, hogy x összeget kell beosztani egy hónapra...
AKkor a gyors(?), egyszerű, olcsó kaják fognak előkerülni.
Mert jobb egy 5ezresből krumplis tésztát, stb-t csinálni és ezek a kaják tartanak x napig, mint sokkal drágább dolgokat megvenni és 5 ezres kevesebb ideig elég.
Én imádom a főzős műsorokat nézni. Ami biztos, hogy bármelyik náció sokkal több zöldségfélét használ a főzéshez, mint a magyarok többsége.
Jómagam akkor szoktam meg köretként a zöldségeket, amikor egyszer fogynom kellett (betegség miatt). Bevezettem, hogy sült húshoz répa köretet ettem, vagy párolt kelbimbót. Lányom csatlakozott, család többi tagja nem. Én nyitott vagyok ilyenekre, és nem is terheli meg úgy a gyomrot. Reggelire pedig imádom a natúr joghurt, natúr pehelymix (nem extrudált, hanem igazi), és valami kis gyümölcs keverékét. Egy pohár vízzel. Viszont nekem ezek valóban ízlenek. Akinek nem ízlik, azt nehéz rávenni.
"Téged amúgy mit érdekel, higy más mit eszik?"
Már vártam ezt a kérdést, olyan igazi gyk-s.
Talán azért érdekli, mert ez egy fórum, és beszélgetni szeretne erről a dologról. Nem gondoltad volna, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!