Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Pulykanyakbol husleves?

Pulykanyakbol husleves?

Figyelt kérdés
Emlekeim szerinte ettem mar pulykanyakbol keszult, nagyon finom huslevest. Probaltam parszor magam is fozni, de mindig kellett tennem bele leveskockat. Benezek valamit? Fel kene darabolnom a pulykanyakakat? Hideg vizben rakom oda, csak annyival, hogy epp ellepje...
2020. okt. 18. 11:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
51%

NE tegyél bele semmiféle műanyag ízt! A pulykanyak és a sok zöldség pont elég ízt fog kiadni! Szárzeller (vagy gumós), répa, petrezselyemgyökér, egy kis cikk karalábé, kelkáposzta is mehet néhány levél.


És persze a fűszereket se feledd: hagyma, fokhagyma, bors (esetleg szegfűbors is), köménymag, babérlevél, só (opcionálisan kevés szerecsendióvirág, rozmaring)

2020. okt. 18. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Nyakleves? Jo az leveskocka nelkul is … apam meg pulyanyak nelkul is kitudott osztani par adaggal :)
2020. okt. 18. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Sok zoldseget rakjál bele es lassu tuzon fozzed vagy jo 3 orat.
2020. okt. 18. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

"NE tegyél bele semmiféle műanyag ízt! A pulykanyak és a sok zöldség pont elég ízt fog kiadni!"


"Nyakleves? Jo az leveskocka nelkul is"


Az volt a kerdes, hogy miert nem lesz jo leveskocka nelkul. :D Felteszem foni hideg vizben kis langon, attol szamitva, hogy elkezd foni, 3 orat fozom, de altalaban nem lesz semmit ize. Zoldsegekkel is megkuldom rendesen.

2020. okt. 18. 11:37
 5/11 anonim ***** válasza:
24%

Ilyenkor mindig beidézem a gasztronómiai Stockholm-szindrómáról szóló írást Molnár B. Tamás tollából.


Annyira meg van vezetve az ízlésed a sok ízfokozótól, hogy azt hiszed normálisnak. Le lehet szokni róla...


[link] 07/05/12/aromaprofetak



"Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem-tápláléktól. Az alig- vagy nem-táplálékkal folyamatosan „dezinformált” emberi szervezet viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt, megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel, mint a nehézdrog-fogyasztó, lassú de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma."

2020. okt. 18. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
19%

MEgtaláltam az előtte lévő bekezdéseket is, sajnos az egész cikk már nem elérhető.


Érdemes elolvasni!


Molnár B. Tamás - Bittera Dóra: Aromapróféták


[link]



...


....


Civilizált világunk hemzseg a drogfüggő állatoktól, amelyeket senki sem gyógyít. A dílereket sem körözik. A kutyák és a macskák, haszonállatok tömegei élnek műaromamámorban a legismertebb tápszereknek köszönhetően. A nagyipari tápkeverékek kellemetlen alapízét ugyanis száz meg száz aromatrükkel fedik el a gyártók, másképp az állat hovatovább nem venné észre, hogy táplálékkal áll szemben.


Az aromaipar „friss, fűszernövényes szénára” emlékeztető ízt ajánl például a marháknak (HerbaromL), „harmonikus, vaníliás-tejes ízvilágot” a sertéseknek (NectaromP). A csont- és halliszt mellékízének kasírozására állítólag a MastaromP egészen kiváló. Jószághizlaláshoz gyakran használnak mesterséges édesítőszert, mert ez – más szubsztanciapótlókhoz hasonlóan – azt üzeni az emésztőrendszernek, hogy készüljön fel dús szénhidrátok, zsírok, egyebek emésztésére. Amikor a szervezet az ígértnél szegényesebb tápot kap, vagyis becsapták, a fölöslegesen termelt nedvek kielégületlenséget, savasodást, pszeudoéhséget okoznak. Az emlős még több tápot kér, hisztérikus éhsége támad, elégedetlenség vesz rajta erőt. Így lesz szenvedélybeteg a hízósertés: egyre több műtápot kér, függővé válik, természetellenesen felpumpálódik.


Hasonló folyamatok mennek végbe akkor, amikor egy főemlős „lájtos” termékeket, aluljáró-pogácsát, gyümölcsjoghurtot, zacskós levest fogyaszt, esetleg az ismert gyorséttermekbe jár. Epres joghurtjába fűrészporból készül a növényi eredetű aroma (alkohol, víz és más adalékok hozzáadásával). A világ egyik legdrágább fűszerével, a vaníliarúddal díszített fagylaltosdobozból vanilines fagylaltot kap, mely aromát a papírgyártás melléktermékéből állítják elő. A négyadagos zacskós leves két gramm dehidratált húsgranulátumot („száraztyúkot” tartalmaz, ami hét gramm tyúkhúsnak („nedves tyúknak” felel meg. Mivel ennyi húsból senki sem főzhet négy emberre tyúklevest, számos adalékra van szükség. A vegyészek nem is levesnek, hanem „hasonló oldatnak” nevezik.


........


........


Világszerte nő, nálunk meg kétségbeejtő arányokat ölt az ipari készítmények fogyasztása a háztartásokban és az éttermekben.


„Korszerű rágóanyagnak” nevezte el ezt a fajta ételt Jürgen Dollase, a Frankfurter Allgemeine szakírója: ha ehhez valaki túlzottan hozzászokik, az igazi ételt idegennek fogja érezni, ízlése infantilizálódik, ami persze fontos előfeltétele az engedelmes fogyasztói tömeg előállításának.


..........


.........


Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem tápláléktól. Az alig vagy nem táplálékkal „dezinformált” ember viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel lassú, de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma.

2020. okt. 18. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
76%

Azert nem lesz jo neked leveskocka nelkul, mert szereted a leveskocka izet es ha nincs a levesben, akkor hianyolod.


De amúgy mi a baj a leveskockával? Rakjál bele nyugodtan ha neked ugy tetszik.

2020. okt. 18. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
75%

Nyugodtan rakjal bele 1-2 leveskockat! Vannak bio leveskockak is. De a sajatmarkasokkal sincs gond. Alapvetoen keverik a vegetat a leveskockaval, holott nem ugyanaz!

Vegetat en se raknek huslevesbe, de a kockaval semmi gond.

Ettol sokkal tobb karos anyagot beszivsz a szmogos, budos levegovel.😉


Amugy a pulykanyakon nincs sok zsir, bor ezert nem lesz tartalmas csontleves ize es megfelelo kollagenes allaga/tartasa sem. Jobban jarsz farhatbol vagy szarnybol fozni (aprolekokbol vegyesen) es nem csak egyfele husbol. Vagy akar egesz tyukbol megjobb.

A tanyasi kapirgalos megfizethetetlen lassan, igy a sarga szint héjas hagymaval tudod potolni. Fozd bele a levesbe egeszben.

2020. okt. 18. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
A választ a sózásban keresd! Ha ízetlen a levesed, aztán teszel bele leveskockát, és hipp-hopp finom lett, akkor egyszerűen sótlan volt. Az ételkészítés tanárom is azt mondta, hogy amikor már fűszerezgezed egy ideje az ételt, de mégsem az igazi, akkor a legvalószínűbb, hogy sótlan.
2020. okt. 18. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is a sok-féle zöldség, a só és az egyéb fűszerek. És természetes, hogy nem egyben rakod a vízbe a nyakat, darabold fel kb. 8-10 cm-es nagyságra. Egy nyakat kb. 3 db-ba vágd szét, akkor a nyakcsigolyából is szépen belefő az íze!!! Ha felforrt, (én le szoktam habozni) utána már csak szép lassú tűzön.

Szerintem ahol hús van, és kellő mennyiségű zöldség, ott felesleges a húsleves kocka, de ez ízlés dolga. Ha neked úgy jó, akkor tegyél bele.

2020. okt. 18. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!