Azoktól kérdezem, akik amúgy jól főznek: van olyan étel, amit MÉGSEM tudtok igazán jól elkészíteni?
Arra gondolok, hogy én pl. több mint 40 éve főzök, de a borsófőzelékem, a paradicsomos káposztám, a kelkáposztám valahogy sose lesz az igazi... anyám sokkal finomabban csinálta.
Még él anyám, de már én főzök rá, megkérdeztem, hogy szerinte mi a gond, de azt mondta "nincs azzal semmi, kicsi lányom, de a zöldségek már nem olyanok, mint régen".
Mi lehet az oka annak, hogy egyes ételek sehogy se sikerülnek olyan igazira?
Nekem általában az a tapasztalatom, hogy azok az ételek nem sikerülnek jól, amiket nem szeret az, aki készíti, ezért nem teljes szívvel készíti. Ez nem tudatos, de sok esetben bejön.
Másrészt meg egy régi ízt elöhozni nem igazán lehet, márcsak azért sem, mert ott az emlékek is sokat belejátszanak abba, hogy milyennek érezted.
Javaslom, ne olyat akarj, mint amit anyukád csinált, hanem keresd meg, neked mi ízlik, és ami tényleg jó is lesz.
Az en eteleim sohasem lesznek olyan finomak, mint anyukame:)
Igy a regi klasszikusokat meghagyom azokra az idokre, amikor hazalatogatok, es o elkesziti nekem. ez mar csak igy megy.
Egyebkent en jol fozok viszonylag, nekem az a tapasztalatom, hogy akkor rontok, ha nem “jokedvembol”fozok, hanem csak ugy, vagy kapkodok tulsagosan, esetleg annyira ehes vagyok, hogy nem tudom a lepeseket vagy a fozesi idot kivarni stb.
Nos en eleg jol fozok, es ez a szakmam is. Es eddig mindenki dicserte a foztom.
Igazabol nekem anyum foztje nem izlik annyira... nalunk apu volt az igazi szakacs. A kulcs: szenvedely es szeretet.
Amikor aterzed hogy ez az etel isteni lesz es ugy fuszerezed hogy raall a kezed es nem gondolkodsz. Magadtol a sajat izlesed szerint es nem masoknak megfelelve.
Mellesleg en is eszrevettem, hogy sajnos mar eleg sok minden nem olyan mint regen:( pl a margarin, az olaj!! A tej! Lassan minden szintetikusabb :(
Nekem akkor sikerulnek rosszabbul az etelek hogyha nagyon nincs kedvem fozni de megis muszaj. Es nem “hobbikent” allok neki hanem kotelessegbol. Probald megtalalni benne ujra a szenvedelyt. Uj recepteket probalj ki es uj fuszereket , probald mas megvilagitasba helyezni a dolgokat. Kiserletezz. En sokszor probalok sajat eteleket krealni, amik nincsenek a neten.
Egyebkent a fozelekeket azert nehez elkapni, mert en is inyencre es finomra szeretnem csinalni es tulspilazom, pedig pont a maga egyszeru kis zsenge ize miatt lesz olyan amilyen. Tehat neha az egyszeru etel is lehet kivalo.
Ha érzelmileg nem vagyok jól akkor nem lesz olyan.
Ilyen napokon a párom főz vagy rendelünk valamit.
Meg azok a kacifántos receptek amikhez nincs türelmem. Pl karamell, csokiolvasztás, nokedlszaggatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!