Milyen főzeléket csináljak?
a legtöbb zöldségből kis főzés után némi fűszerrel és tejfölös habarással v tejfölös rántással nagyon jó főzelék lesz ;)
tök + hagyma + kapor+ só + bors megfőzöd...teszel bele tejfölös pirospaprikás habarást
zöldbabfőzelék zöldbab+hagyma+só + fokhagyma...megfőzöd + tejfölös, fokhagymás, pirospaprikás habarás
szárazbabfőzelék bab+babérlevél + 1 paradicsom + só ...megfőzöd és pirospaprikás fokhagymás rántást teszel bele
brokkolifőzelék brokkoli + só + szerecsendió + fokhagyma + tejfölös habarás
karalábé + só + szerecsendió + tejfölös habarás
szia! tökfőzelék, zöldbabfőzelék, fejtettbabfőzelék, paradicsomoskrumpli főzelék,karalábéfőzelék, finomfőzelék,
sárgaborsófőzelék.pél. a tököt legyalulod , enyhén sózod.
pici hagymát dinsztlej szórj rá pici pirospaprikát és tedd rá a kinyomkodott tököt.icipici ecetet is tégy bele, hogy ne főjjön péppé a tök. aztán ízlés szerint rántással, vagy tejfölös habarással sűrítsd. a végén összevágott kapor is kerül bele.
a papardicsomos krumpli a sima krumplifőzelék egy doboz
paradicsompürével dúsítva.
a zöldbabot vízben teszem föl főni, ha puha jön egy kis fokhagymás rántás és kész. ecettel cukorral is lehet ízzesíteni, de van aki tejföllel fogyasztja.
ha valami még kérdés,nyugodtan írj.
üdv.
szia! azt gondolom tudod, hogy az répa-borsó-karalábé-fehérrépa keveréke.legegyszerűbb fagyasztott franciasaláta alapot venni.delicátos vízben föltenni,csak annyival amennyi ellepi. ha megpuhult jöhet egy világos rántás, vagy lisztes habarás.
üdv
Cukkínifőzelék
Hozzávalók: 50 dkg gyalult cukkíni, 1 kis fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 dkg zsír, pirospaprika, liszt, cukor, citromlé, 1 csokor finom kapor.
Elkészítése: A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem. A cukkínit a hagyma másik felével felengedem annyi vízzel, hogy csak félig lepje el, teszek bele 4-5 kávéskanál kristálycukrot, egy csokor kaprot egészben és 2-3 kávéskanál ételízesítőt és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul. Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok 1-2 ek. lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát és egy csipet pirospaprikával, majd felöntöm 2 dl tejföllel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem, hagyom, hogy egyet rottyanjon és leveszem a tűzről.
Feltét: baconos csirkeropogóssal tálalom.
Brokkolifőzelék
Hozzávalók: 80 dkg brokkoli, 4 dl húsleves, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2-3 ek. tej, só, bors.
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, majd beletesszük a húslevesbe az 1 gerezd fokhagymával együtt, sózzuk, borsozzuk. Mielőtt majdnem puhára főne, kiveszünk belőle egy pár rózsát, a többit pedig egy botmixerrel simára turmixoljuk. Visszatesszük bele a brokkolirózsákat, 2-3 ek. tejjel lágyítjuk az ízét, majd tálalunk. Egészben sült, fűszeres csontos karaj illik hozzá.
Paradicsomos tökfőzelék
Hozzávalók: 1 kisebb spárgatök, 2 ek. liszt, 1 babérlevél, 0,5 liter paradicsomlé, kevés cukor, só.
Elkészítése: Gyaluljuk le, sózzuk be és hagyjuk egy kicsit állni a tököt. Olajon pirítsuk meg a lisztet, tegyünk mellé babérlevelet, majd öntsük le paradicsomlével. Forraljuk fel, közben sózzuk és tegyünk bele egy kis cukrot is. Végül belekerül a kicsavart gyalult tök, amivel még 5-6 percig főzzük.
Sárgarépa főzelék
Hozzávalók: 60 dkg répa, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejszín, cukor, petrezselyem, só, bors.
Elkészítése: Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, miután megolvadt, rátesszük a reszelt répát. Sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, kevés vizet adunk hozzá és puhára pároljuk. Végül megszórjuk vágott petrezselyemmel és hozzáadjuk a tejszínt.
Karalábéfőzelék
Hozzávalók: 80 dkg karalábé, 6 ek. liszt, 2 ek. olaj, 2 dl tej, 6 dl húsleveslé, 2 ek. cukor, petrezselyemlevél, só, fehérbors.
Elkészítése: A megtisztított karalábét kis kockákra vágjuk, forró olajban átpároljuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk és megsózzuk. Meghintjük liszttel, összekeverjük és 1-2 percig együtt pirítjuk, majd felengedjük a húslével és a tejjel. Borssal, cukorral ízesítjük.
Kukoricafőzelék
Hozzávalók: 80 dkg kukorica, 20 dkg hámozott paradicsom, 1 hagyma, olaj, só, bors, chili, 3 dl húsalaplé, 1 dl tejszín, 1 ek. liszt.
Elkészítése: A hagymát lereszeljük és lepirítjuk, hozzáadjuk a kukoricát, felöntjük a húslével, fűszerezzük, majd ha megpuhult a kukorica, hozzáadjuk a paradicsomot. Tejszínes lisztes habarással sűrítjük. Chilis húspogácsa illik hozzá.
Sóskafőzelék
Hozzávalók: 1 kg sóska, 6 ek. liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg cukor, só.
Elkészítése: A sóskát kevés vízben megpároljuk, behabarjuk, kevés cukorral ízesítjük. Sajttal töltött baconba tekert virslit adunk hozzá.
Tarkababfőzelék
Hozzávalók: 25 dkg száraz bab, ½ hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, babérlevél, cukor, 3 ek. olaj, 2 ek. liszt.
Elkészítése: A beáztatott babot hideg vízben feltesszük főni, beletesszük a reszelt hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Ha a bab már megfőtt, olajból és lisztből rántást készítünk és besűrítjük. Tetszés szerint cukorral, ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
Remélem segítettem! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!