hozzávalók / 2 adag
25 dkg sertéslapocka
2 közepes db paprika
2 közepes db paradicsom
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek sertészsír
5 dl víz
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
1 ek fűszerpaprika
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
----------------
elkészítés
Egy magas falú edényben olvasszuk meg a zsírt, majd szórjuk bele a kockára vágott húst, amit sózzunk és borsozzunk, ízlésünknek megfelelően. Plusz az őrölt köményt se felejtsük el hozzáadni.
Amikor a hús kifehéredett, öntsük hozzá a kockára vágott hagymát is, és kis idő múlva a zúzott fokhagymát is. Majd rövid ideig pároljuk őket együtt.
A paradicsomot és a paprikát vágjuk apró kockákra, és egymás után hozzáönthetjük a húshoz. Közepes lángon hagyjuk, hogy levet eresszen az egész, ezután pedig öntsük fel a vízzel. Kicsit híg lesz az állaga, de mire a hús megpuhul, a víz is elfő!
A babérlevelet dobjuk a pörkölthöz, majd a fűszerpaprikát is szórjuk bele. Azért jobb a főzés vége felé hozzáadni a pörkölthöz a paprikát, mert intenzívebb marad az íze így, mintha már az elején rászórtuk volna.
Lassú tűzön addig főzzük a pörköltet, míg a hús megpuhul, aztán nincs más dolgunk mint tálalni, lehetőleg galuskával és savanyúsággal!
#1-nek igaza van...
Én is így csinálom és csinálnám a helyedben.
#1: ez már egy erősen módosított pörkölt.
Egy "alap" pörköltbe semmi más nem kell mint zsiradék,hús, hagyma, só, paprika.
Én sokkal kevesebb alapanyagot használok, mint az első.
sertéshús (attól függ, mi akciós éppen)
1-2 fej vöröshagyma (attól függ, mennyi a hús és mekkorák a hagymák)
egy kis olaj
őrölt paprika
só
víz
ízlés szerint paprikakrémet is lehet hozzátenni, illetve apróra vágott zöldpaprikát
Én kétféleképpen szoktam.
1. Üvegesre sütöm olajon a felaprított vöröshagymát, erre teszem a húst, egy kicsit együtt sütöm, majd öntök hozzá vizet és hozzáadom a fűszereket, majd főzöm addig, amíg a hús meg nem sül.
2. Befűszerezem a húst (olaj, só, őrölt pirospaprika, mehet hozzá paprikakrém is, ha valaki szereti), és egy éjszakára beteszem a hűtőbe, és ezt adom hozzá az olajon üvegesre pirított hagymához, ilyenkor plusz fűszer már nem kell, csak víz, és ha valaki szeletel bele zöldpaprikát, azt is már a főzésnél kell hozzáadni.
Egyébként nekem eddig mindig az előre fűszerezett sikerült jobban.
Persze, lehet még fokozni, de a legegyszerűbb is nagyon finom.
Keves olajon megdinszteljuk a hagymat
Hozza adunk pirospaprikat majd felontjuk vizzel .
bele tesszuk a megmosott hust , so bors es lassu tuzon hagyuk foni . Mikor mar felig megfott a hus vagunk bele ket kissebb paradicsomot 1-2 gerezd fokhagymat es paprikat .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!