Írnátok egy jó sertéspörkölt receptet? Azt az ízt keresem, amit 20 éve a nagymamámnál úgy szerettem, de sajnos már nem tudom megkérdezni, hogyan készítette.
Ízét leírni sem lehet.
Millió titka lehet.
Én, ha találok paradicsomot belefözöm azt is.
Mindenképpen zsíron kezd, sok hagymával
Esetleg próbáld meg az alábbiakat... A saját nagymamámból kiindulva:
- a hús nem nagyüzemi, hanem háztáji
- vaslábasban főzd
- szigorúan zsíros, nem olajon!
- paprika, paradicsom szintén háztáji
- pirospaprika házi, vagy őstermelőtől vásárolt
Mert hiába ugyanaz a recept, ezek az ízét is befolyásolják.
Ugyanúgy, ahogy pl. mirelit csirkéböl, tálcás zöldségekkel soha nem fogsz olyan húslevest főzni, mint kapirgálós tyukicából, házi zöldségekkel.
Mi se tudjuk.
Pörkölt recept meg van csillió a neten, habár szvsz elég indokolatlan sertésből főzni.
Nem leszel vele beljebb, akármit ideírunk. Ha annyira utánozhatatlan, meg még az illata is más, akkor simán lehet, hogy valami spéci receptje volt.
Mondjuk nem sima sertészsírral indított, hanem alapból füstöltszalonna zsírral.
Vagy esetleg tett bele valami olyan fűszert (babérlevél, majoranna, láttam már ilyeneket pörköltben...)
amire nem is gondolnál. Ezek a dolgok -még ha elvileg nem is kellenek bele- nagyon karakteresen elviszik az ízét, és ha konkrétan nem tudod mi volt az, az életben rá nem jössz.
Plusz még egy pont a 2-esnek.
Saját magam tapasztaltam egy sima egyszerű natúr főtt krumplin, milyen döbbenetes különbségek léteznek!
Akkor gondold el, ha a sertésre is igaz, hogy "az vagy amit megeszel" akkor ott a sertéshúsnál mekkora ízbeli különbségek lehetnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!