Mitől lesz ropogós a kenyér teteje?
Kenyérsütőgéphez való receptből csinálom. Félbarna. Kenyérsütőgéppel dagasztom, kelesztem, majd kiveszem a kenyérsütőből és előmelegített gáztsütőben 4-es fokozaton 40 percik sütöm. Az alja pont kemény, már majdnem határeset, hogy megég, de a teteje, mikor kiveszem, még valamennyire kemény, de mire kihűl, megpuhul. Megsül szépen, de nem lesz kemény, ropogós a teteje.
A sütő kb. 20 éves, nem légkeveréses. (Vesta3). Lehet, hogy légkeverésesben ropogósabb lenne?
Próbáltam megkenni sós vízzel a tetejét sütés előtt, de nem segített...
Amikor a forró sütőbe teszed kend be hideg vízzel a tetejét és a sütő aljába tegyél egy kis tepsibe egy pohár hideg vizet, hogy a kenyér gőzben kezdjen sülni.
Amikor kiveszed akkor, azon melegében szintén hideg vízzel kell megkenni, ettől lesz ropogós.
Köszönöm a segítő szándékú válaszokat. Érdekes tapasztalatom van, miszerint a gőzös melegben (egy tepsiben tettem a kenyérsütő forma alá vizet) még az alja sem pirult meg annyira, mint a víz nélkül. Elképzelhető, hogy a gőz növeli a sütési időt? Jelenleg 4-esen (160 fok) 40 perc.
Vagy vegyem fel 5-ösre?
A kenyeret érdemes max. Fokozaton sütni. Én 230-on csinálom.
Ha kacsasütőbe, jénaiba vagy más fedeles sütőformába sütöd akkor párásítani sem kell a sütőteret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!