Rántotthús/fasírt ennyi főre hány Ft?
Sziasztok!
Barátomnak szeretnék szervezni egy szülinapi bulit, 18 éves vagyok, nem vagyok tapasztalt háziasszony, Édesanyám sajnos elhunyt szóval tőletek kérnék segítséget:
15 főre kellene kaja, vagy rántotthús+saláta, vagy fasírt+saláta.
Melyiket tudom olcsóbban kivitelezni?
Hány kg hús kell ezekhez így kb és milyen hozzávalók még?
Tudnátok mondani még ilyen buliba illő ételeket?
Fasírttal jobban kijössz, mert az zsemlével, tojással szaporítható.
Szerintem 5-6kg darált hús, 5-6 db szikkadt zsemle, 4 db tojás, só, bors, őrölt pirospaprika, néhány gerezd fokhagyma elég lenne.
Savanyúsággal jársz jobban, abból többfélét vehetsz akár kimérve is
A friss zöldség ilyenkor drága, abból ne csinálj salátát.
Jó még a franciasaláta alap, ezt fagyasztott állapotban megveszed, és majonézes öntettel összekevered.
Az átlagos éttermi adag kb. 15 dkg húsból, szelethúsnál. Persze nyilván függ attól, hogy hány lány és hány nagyétkű fiú lesz a társaságban. :)
Fasírtból is bőven elég ennyi darálthús, hiszen abba még kell áztatott zsemle is. Én négyünknek fél kiló darálthúsból szoktam, és általában még marad is belőle.
Buli esetén a legjobb, ha kis diónyi fasírtgombócokat csinálsz. Sütőben is meg lehet sütni, lekened olajjal, és 180 fokon 20-25 perc alatt megsül. Nem kell az olajosbödön :) mellett állnod órákat...
Szóval ha csak a fasírt lenne a húsos kaja, akkor 2 kiló tuti elég lesz. Majonézes krumpli jól illik hozzá .
szerintem nagyon jó a sajtos rúd, olcsó, könnyen és gyorsan elkészül (tésztát kinyújtod és bekened felvert tojással, megszórod sajttal és/vagy köménymaggal, és csak ezután vágod fel csíkokra, majd a csíkokat merőlegesen darabokra), és rendkívül finom, recept: [link]
szerintem dupla adagot csinálj, mert nagyon finom, és hamar elfogy, költség: 1200 Ft / dupla adag
szerintem nagyon jó a rántott csirkemell + kukoricasaláta + sültkrumpli / sütőben sült krumpli
2,5 kg csirkemell 4000 Ft
1 kg panírmorzsa 400 Ft
10 db tojás 400 Ft
(fokhagymát, majorannát, sót, borsot eseteg szerecsendiót tegyél a tojásba)
liszt
1,5 liter olaj 700 Ft
2 db 285g kukoricát tartalmazó konzerv 400 Ft
1 nagy tejfül 850g 400 Ft
1 kis majonéz 200 Ft
mustár
5 kg krumpli 1250 Ft
--- 7850 Ft ---
a fasírt az lényegesen olcsóbb
recept: https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__5..
2,5 kg darált hús 3000 Ft
6-9 szelet kenyér 100 Ft
1 fej fokhagyma (12 gerezd)
kb. 4 nagy vöröshagyma kb. 200 Ft
6 tojás kb. 240 Ft
3 ek só
3 ek pirospaprika ha nincs akkor 200 Ft/50g
1 ek bors - szerintem ebből elég ennyi
ebben az a jó hogy sütőben is megsütheted, és nem kell olaj hozzá!
ha serpenyőben sütöd, kb 1,5 liter olaj 750 Ft
5 kg krumpli 1250 Ft
és vennék 1 kg savanyú káposztát hozzá, kell a C-vitamin, 450 Ft, az ízén lehet javítani, ha reszelt almát teszel hozzá, 1 kg kb 300 Ft
5540 Ft + olaj (700) + alma
desszertet ha szeretnél, vagy egyszerű tortát, akkor tiramisut tudsz készíteni tortaformában is
400 g babapiskóta kb. 600 Ft
2 cs instant kávé kb. 80 Ft
mascarpone 2*250 g kb. 800 Ft
habtejszín 3*200 ml (dobozost vegyél, és 24 órára be kell hűteni mielőtt felvered) kb. 700 Ft
kakaópor a tetejére
vaníliáscukor kb. 5 cs, 70 Ft
keserűmandula aroma (lehetőleg ne sötétzöld) 90 Ft
cukor míg elég édes nem lesz
kb. 2200 Ft
1 dl forró vízbe beleteszed az instant kávét, kihűtöd, majd teszel hozzá 1 kiskanál keserűmandula aromát.
közben felvered a tejszínt (vigyázva, hogy ne legyen belőle vaj), mikor félkemény hozzáadsz annyi cukrot és vaníliás cukrot, ami szerinted jó.
a felvert tejszín 1/3-át a mascerponéval robotgéppel elkevered, cukrot vaníliáscukrot teszel hozzá.
ezután babapiskótát a kávés oldatba belemártod, és elkezdel egy réteget kirakni, ha kell késsel méretre vágod a babapiskótát, ezt 1 réteg mascarpone krém követi, majd újabb réteg babpiskóta, újsabb réteg krém, tetejére pedig tejszín, amit villával megmintázol
felszolgáláskor fém szűrőn keresztül kakaóporral le kell szórni, azért csak előtte, mert a hűtőben a kakaópor mennyiségétől függően hol száraz marad a réteg, hol meg átázik, és nem néz ki túl jól
nagyon szépen mutat, ha tortaformában készíted el, és babapiskótából kirakod (állítva vannak itt a babapiskóták) a peremét a formának.
tipikus bulis ételek:
franciasaláta
pogácsák
piskótatekercs, meggyes piskóta
linzer vagy más omlós falatkák
nyársra húzott husi zöldségekkel
egyben sült húsok pl. karaj kolbásszal töltve
4-es válaszoló: ne kritizálj, te semmit nem írtál!
Én nem zsemlét, hanem jó minőségű fasírtot készítek!
Ha nem tetszik, ne írj semmit!
Éttermi mennyiséget irtam. De te nyilván mindent jobban tudsz. :-DDD
40 deka hús szemelyenként überdurván sok!
Én nem gondoltam, hogy éttermi adagot kell írni.
Nálunk buli után csomagolni szoktak, nem fejadagot néznek.
Ha rendezek valamilyen bulit, nem fogok fejadagot számolni!
Vannak nagyétkű emberek is, kedves 4-es válaszoló!
Vagy jobb lenne, ha szégyenben maradna a kérdező?
Inkább több, mint kevesebb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!