Meddig volt jellemző hogy ürgéből és varjúból pörköltet készítettek? Milyenek lehettek ezek ízre?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ürgéből valóban még most is csinálnak kaját, bár már tiltott hivatalosan de sokan lesz@rják.
varjúból inkább levest készítettek régen, mert az csak arra volt jó. De ha jól tudom rendszerváltás óta az sem divat, és a varjú hús felhasználása inkább a sorkatonaságnál volt jellemző az ország nyugati részein.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Varjúból (SÖT verébböl is) sokfelé föztek levest, föleg vadászok, mert egyébként nem lehetett hozzájutni.
Ma már ez is meg az ürge is védett, ezért egyre kevésbé van ilyen.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az ürge már védett, csak folyógátakon és repülőtereken foghatja valaki, engedéllyel. Nem ismerek senkit aki evett volna.
A varjúból csak a fészekből kiszedett már tokos tollú fióka a jó, apám a 60-as években még evett, szerinte jó volt. Már az is védett.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Apám szokta mesélni, hogy csépléskor sok ürgét elkaptak, és megsütötték a szalma lángján. Izetlen volt, de sok hagymával ehető.
Varjút is evett, és azt mondta, hogy olyan, mint az öreg kakasból készült leves. És hogy a százéves varjú levesnél csak egy jobb van, a háromszáz éves teknős levese.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nagyapám mesélte, hogy varjú levest és verébpörköltet ettek. Ez nógrád megyében a 2. VH utáni időkben volt jellemző, mert nem volt mit enni.
Manapság egy roma ismerősöm mesélte, hogy náluk (Borsod/Szabolcs megyében) a sün pörkölt és a gombafasírt a vidéki szegények eledele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!