Fasírt recept - hagyma?
Mondok egy szélsőséges példát.
ismered a lyoni módozatot? Amikor sült hagyma karika van az adott ételen.
Na, az milyen lenne párolt hagymával?
Vagy egy resztelt májra utólag dobnád rá a nyers hagymát, és kicsit átpárolnád vele.
Na pont ekkora a különbség egy párolt, meg egy pirított ízű hagyma között. Ha le van sütve, karamellizálódik, teljesen más íze lesz. Rengeteg illóolajat veszít, ami nagy tömegben elég büdös tud lenni, és a nyers hagymának amúgy is van egy kesernyés íze , amit a pirítás szintén elvesz.
Másfelől...
Egy fasírt eléggé intenzíven van befűszerezve, a végső ízében annyira nem dominál az, hogy le van e pirítva a hagyma, pláne, ha kevesebbet használsz.
Én is nyersen szoktam beletenni, pláne ha sietek, ilyenkor 2 dologra szoktam figyelni.
-Az egyik, hogy sokkal kisebbre vágjam a hagymát, mivel nem sütöm le előtte, így össze se zsugorodik annyira, az meg nekem nem szimpatikus, ha a kész fasírtban nagyobb darab hagymák vannak.
-A másik, hogy kevesebbet használjak belőle, mert az a tipikus nyers hagyma íz így sokkal intenzívebb, ami zavaró lehet, ha sok a hagyma. Jól lesütve 2-szer annyi hagymát is lazán elbír a fasírt.
Aki szereti a sült, kicsit édeskés hagyma ízt, annak érdemet többet használni, és előtte jól lepirítani, mert nem az a lényeg, hogy felpuhuljon benne, hanem hogy ízben mit tesz hozzá az összképhez.
Ezen kívül még egy dolog van, a lepirított hagymával együtt plusz zsiradékot is teszel a fasírtba, ezt bele kell kalkulálni. Igaz, nem sokat, de ha alapból zsíros a hús, akkor figyelembe kell venni.
Én eleinte évekig pirítatlanul, de már évek óta pirítva csinálom, mert jobban ízlik.
A 3-as leírása tökéletes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!