Mennyire számít ismertnek és elismertnek a magyar konyhaművészet külföldön?
"A mi konyhánkra a történelem folyamán nagyon erős hatással voltak a szláv népek, a Monarchia, a törökök ételei, hozzáadva a paprikával való ízesítést."
Ez igaz, de nem az teszi a jó konyhát, hogy mit vett vagy nem vett át másoktól, vagy hogy milyen hatások érték. Az eredeti hagyományokat őrző, kevés külső hatás által befolyásolt konyhák között is vannak jók és kevésbé jók, sőt unalmasak, jellegtelenek is.
Sokkal inkább az számít, hogy a sokféle hatást hogy tudja beépíteni a saját hagyományrendszerébe, tud-e a saját hagyományai és a külső hatások összességéből valami egységes, jellegzetes rendszert, ízvilágot kialakítani. És ebben a magyar konyha szerintem nem áll rosszul.
Az kétségtelen, hogy a 20. század, különösen a szocializmus időszaka nem tett jót a magyar konyhának és jelenleg valóban sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy a hagyományai alapján lehetne.
"Az kétségtelen, hogy a 20. század, különösen a szocializmus időszaka nem tett jót a magyar konyhának és jelenleg valóban sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy a hagyományai alapján lehetne."
Igen. Erre akadtam kilyukadni, hogy az "egészségtelennek" tartott ételek, azért azok, mert a szocializmus alatt a minőség nem számított, csak a jó olcsó, zsírosan, rossz mínőségben elkészített ételek.
9
A panelle e croche TELJES ÉRTÉKŰ fehérjeforrás, mert gabona hüvelyessel. És egy olyan népkonyha apró része, ami az egyik legegészségesebb a vlágon, WHO által is elismerten.
Míg a magyar népkonyha csupa egészségtelen fogásból áll.
A "gulást" rengetegen ismerik,és szeretik is. A leveseket is. A magyar kolbászok árat jól meg is kérik kint,de azt is nagyon szeretik.
A pálinkát meg főleg.
Én eddig csak jót hallottam másoktól,és én ezt úgy mondom,hogy pár évig londonban éltem.
15
Az egyszerű népkonyhában pár egészségtelen fogás van szicílián, ahogy a 14-ben írtam, minden egyéb nem az. Míg a magyarban az arány jó esetben fordított ...
És ki a tarka tökömet érdekli, mi az egészségtelen? Tegnap ettünk a Hortobágyi Csárdában, halászlé, rackajuh pörkölt. Isteni volt.
Most majd mindjárt valaki levezeti, hogy ez egy bunyevácoktól, nyüszétektől átvett, lebutított fogás, de, hogy máshol hasonló nincs, az igen valószínű.
Minthogy tejföl és túró sincs, csak valami hasonló. Az ajvár és a ratatouille nem lecsó, és szabolcsi töltött káposzta sincs máshol, még hazai étteremben sem nagyon.
Egyébként van Svédországban egy kis hentesbolt, egyszer jártam ott, egy kisvárosban, egy vajdasági család üzemelteti, kifejezetten magyar hentesipari cuccokat árulnak, kolbász, disznósajt stb. Igen népszerű.
Nem tudom miért lettem lepontozva,én a gyakorlatot írtam,amit a váló életben tapasztaltam,nem pedig mindenféle körítést,aminek semmi köze a kérdéshez!
Mivel én éltem külföldön,szerintem több tapasztalatom van-e téren mint aki csak a maszlagot nyomja...
a pálinkát, gulyást sokan szeretik. barátom (brit-francia) imádja a főzeléket (bármilyet) és a halászlét. főztem a családjának rakottat (karfiol+brokkoli) és paprikás csirkét (pennével, mert nokedlit nem tudtam szaggatni eszközhiány miatt), imádták mindkettőt.
egy olasz ismerősöm pogácsareceptért könyörgött nekem.
azok, akik nem jártak még Mo-n, alig ismerik a magyar konyhát, de én azt tapasztaltam, hogy akik voltak (leginkább cserediákokat ismerek), szeretik.
az meg, hogy egészséges-e, nem mindenkinek számít. nekem pl nem, am finom, azt megeszem, pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!