A palacsinta magyar vagy svéd étel eredetileg?
Svéd az meg hogy jön ide?
Egyébkent az őse a Római Birodalomból származik. S a legtöbb nemzetnek megvan a sajat verziója.
Már félve írok bármit is, mert le lettem hülyézve, amikor a (kenyér)lángost a pizza édestestvérének írtam, s összefüggése hoztam a pogácsát a focacciával. Pedig nem én találtam ki egyiket sem.
A palacsinta őstörténete a római korig nyúlik vissza. Latin neve placenta (igen, pont ugyanaz, mint a méhlepényé).
A római légiók egyik étke volt az eltarthatósága miatt.
A Duna-menti területekre is általuk jutott el.
Magyar leírásokban az 1500-as években szerepel először.
A raggmunk, pannkakor is lepény, hasonlít is a palacsintára, de sokkal kevésbé mint az említett kenyérlángos a pizzára.
A római kori palacsinta mutációja, mint ahogyan a magyar is.
Mind a gundel, mind a hortobágyi csak az utóbbi évizedekben kitalált éttermi változat. A hortobágyi konkrétan a kommunista "adjuk el a msnapos pörköltöt" konyha eredménye, kedves 2-es.
Hunkarikum. Ja. Mágazoli is. Ez nem egy értékmérő meg nem egy nívódíj.
6-os! Nincs kétségem afelől, hogy egyes éttermekben a maradék pörkölt felhasználási módja volt a hortobágyi.
De százesztendős szakácskönyvek is írnak róla.
7
:) Nem igaz.
Idézem:
"Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerű étellé vált. Egy hasonló recept már az 1930-as években is volt publikálva."
A kérdés nem erről szól, de önmagadat cáfolod.
Az 1958-as recept nyilvánvalóan nem kommunista ármánykodás a maradék (talán romlott is) ételek felhasználására.
Az Újházy, a Jókai, a Székely sem új házból, jókából, székelyekből készül, s a brassói sem Brassóból származik stb.
És mintha 1930 előtt sem a komcsik vitték volna a vendéglátást.
9
Nem, nem cáfolom magam, de imádom az ilyen belekapaszkodókat ...
Maga a hortobágyi palacsnta mint NÉV és ÉTEL, EBBEN A FORMÁBAN 1958-ban jelent meg.
EGYSZER, egy könyvben, egy HASONLÓT leírtak 1930-ban, azaz volt egyetlen szakács, aki már egyszer töltött húsfélét palacsontába. Nem azt, nem olyan, csak hasonló JELLEGŰT.
Követezésképpen kommunista találmény a hortobágyi palacsinta, 1958-ból, akkor is, ha egyszer már valaki valamilyen húsélét rakott palacsintatésztába az országban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!