Mi az oka annak, hogy sok nyugat-európai és amerikai irtózik a belsőségektől, és a belőlük készült ételektől?
Hát nem azért, de kevés kivételtől eltekintve szerintem sokan utáljuk a belsőségeket mi is.
Van az a pár dolog, amit szimplán azért eszünk meg, mert már azelőtt is etették velünk, hogy felfogtuk volna mi az, és ezért megmaradt.
De más külföldi konyhák belsőséges kajáiit szerintem a többség ugyanúgy utálja.
Szocializáció kérdése.
Írhatnám azt is, gyermekkori beidegződés. Amit a gyerek lát, hogy anyja-apja megeszik, ő is megeszi. Ha a szülők félretolják az ételt "nem szeretem!" jelszóval, a gyerek anélkül is nem fogja szeretni és megenni, hogy egyáltalán megkóstolta volna.
.
Ismerőseid közül hányan ennék meg első szóra a nyers kagylót, vagy nyers halat? Pedig vannak népek, akiknél ez természetes és kivánatos étel.
Nálunk hagyománya van, mint ahogy más népeknek is vannak olyan ételeik, vagy felhasználnak olyan alapanyagokat, amiket mi nem ennénk meg. Nálunk teljesen természetes, hogy a húsos pultokban ott figyel a sertés agyvelő, a nyelv, a vese, a pacal. Ilyeneket Németországban nem igazán láttam. Sőt nem is rémlik, hogy bármilyen belsőséget láttam volna. Sertés máj még talán akad, és felhasználják bizonyos formában, mert amolyan kenőmájas szerű tünemények náluk is vannak. Sőt, Hessenben van véres hurka is, bár köze sincs a mi véres hurkánkhoz. Ezt nem sütik, hanem hidegen fogyasztják, és a felvágottak között találni. Bár vannak ott meg speciális áruházak, ahol az égvilágon mindent be lehet szerezni, ha valaki különlegességekre vágyik. Ott lehet hogy van, mert nemzetközi alapanyagokat árulnak. Nemsokára jönni fog hozzánk német ismerős, először fog Magyarországon járni, nagyon kíváncsi leszek mit szól majd ezekhez, ha meglátja a boltban :-) Mondjuk ő pont egy bevállalósabb típus.
Mindenesetre lényeg a kérdésre, nem hagyomány a legtöbb országban.
A franciák eszik a csigát, ránézni sem bírnék.
Afrikában, és az ausztrálok is a hamuban sült pontdrót, kukacot, ...
én a pacalt szeretem, meg a hagymás vért, még jó, hogy ők ezeket nem szeretik, több marad nekem. :))
Itt Németországban sokszor lehet kapni a hentesnél májat, vesét, szivet, nyelvet, pacalt és sokan veszik is, szóval nem igaz, hogy Nyugaton ezek ismeretlenek. Agyvelöt is lehetett régebben kapni, de a marhakergekór megjelenésekot betilitták az áusítását.
Az általam ismert összes nyugati országban létezik a kocsonya, a különbözö belsöségekböl készült hurkafélék, disznósajt-féleség, azaz semmivel sem ritkább, mint MO-on, csak ezt sokan nem tudják.
Persze ma sokan - MO-on is meg máshol is - elöítélettel állnak a belsöségekhez, mert másoktól azt hallják, hogy az valami negatív dolog.
A 6-os vagyok és én nem pontozok le senkit, ilyen kérdéseknél meg föleg nem.
De van egy csomó ember itt a GYK-n, akinek az az élete, hogy random lepontoz válaszokat, mert öt ez teszi boldoggá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!