Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Létezik egyáltalán ténylegesen...

Létezik egyáltalán ténylegesen magyar étel?

Figyelt kérdés

Amire azt szokták mondani, hogy magyar: Lecsó, kürtöskalács, palacsinta. Ezek közül egyik sem magyar valójában...


Akkor ott van a csirkepaprikás, ami nem tudom komkrétan milyen nemzetiségű, de szerintem tulzottan egyszerű ahhoz, hogy bármilyen nemzetiségi ételnek nevezhessük.


A lángost elfogadom, hogy magyar bár az is nagyon egyszerű...


Milyen ténylegesen, biztosan, kicsit komplexebb magyar ételek vannak?


2018. szept. 17. 18:02
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
69%

Ez miert lenne lenyeges? Es mikortol szamit magyarnak? Ha mondjuk az 1800-as evektol ismerik itt, akkor nem, de ha mar 1790-ben ezt ette a kiraly Budan, akkor igen?


Minden nemzet konyhaja folyamatosan alakul, a Matyas kiraly korabeli 'magyaros' eteleket meg se enned, tele lennenek mara mar ismeretlen alapanyagokkal, izekkel.

2018. szept. 17. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/35 A kérdező kommentje:

Hát szerintem kultúrálisan fontos, meg ha egy külföldi kérdezi, hogy milyen ételeink vannak, véletlenül sem szeretnék hazudni.


Amúgy egy chowder eredetét szerintem pl. senki nem kérdőjelezi meg...

2018. szept. 17. 18:11
 3/35 anonim ***** válasza:
54%

Persze, mi mindent csak loptunk másoktól, ne viccelj. Egyébként mutass már lecsót más nemzet konyhájában. Ne hasonlót, olyan van sok, pont olyat mint a magyar!


Mások is készítenek töltött káposztát, de pont olyat mint mi, nem.


A saslik egy csomó ország "nemzeti" étele, a Balkántól Oroszországig, mégis mind sajátjának tartja.


Az elkészítés módja és a fűszerezés adja a sajátos karakterét. Tegyél már elém egy jellegzetes magyar marhapörköltet bárhol a világon. A szomszéd utcából meg lehet mondani, ha azt főz valaki.

2018. szept. 17. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/35 anonim ***** válasza:
78%

A legtöbb etel más-mas formában megtaláható különböző helyeken.

Kürtöskalács hungarikum. Nemelyik kolbasz is. Palinka is. (Attol meg, hogy vannam hasonlóm máshol)

Gulyásleves ilyen formában is magyar, mert az osztrám vagy ilyesmi teljsen mas.

Mangalica etelek is.

Langos is ilyen formaban.


A legtöbb etelnek van egy őse. Sok a Római Birodalomból.


A legtöbb ma ismert nemzeti etel az 1800as evekben alakult ki. Régen sokk több gabonat meg ilyesmit ettek. Peldául hajdinát, van is egy kálátaljai étel, amit abból készítenek.

2018. szept. 17. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/35 anonim ***** válasza:
89%
Attól függ hogy mennyire, vagy mekkortól magyar. A "paprikás " eleve nem nagyon lehet az, mert nem európai fűszer
2018. szept. 17. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/35 anonim ***** válasza:
53%

Hortobagyi és Gundel palacsinta. Halászlé (mert a hallevesek egészen masok), langos, főzelék (mashol csak hasonlíto etelek vagy azok se), Somlói Galuska, Dobos Torta, Raczponyt, töltött kaposzta, magyar pörkölt, túrow csusza, kürtös kalács.

Magyar zsidó etel a flodni.

Annak idején az itt állomáoszó amerikai katonák pedig a rantot sajtott ették magyar etelként!

2018. szept. 17. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/35 anonim ***** válasza:
70%

"Egyébként mutass már lecsót más nemzet konyhájában. Ne hasonlót, olyan van sok, pont olyat mint a magyar!"


TE mutass PONT OLYAN lecsót, mint a "magyar" - ugyanis ahány ismerösöm van, annyiféleképpen készítik a lecsót, nincs két egyforma, azaz NINCS MAGYAR lecsó!

2018. szept. 17. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/35 anonim ***** válasza:
59%

7.


Épp ez az. Minden család másképp csinálja, és mégsem csinálnak máshol hasonlót. Messziről meg lehet mondani, hogy az magyar lecsó.

2018. szept. 17. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/35 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem létezik. Nem is a származása alapján, nem azért, hogy van-e hasonló, hanem ha valamit csak itt, a környéken ehetnek.

Pl. egy amerikai palacsinta teljesen más, mint a magyar.

Vagy a mi halászlevünk is elég egyedi. A környező országokban is csak magyarlakta részeken készítik így.

A kűrtős kalács szerinted mi? Erdélyen kívül máshol nincs.

2018. szept. 17. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/35 anonim ***** válasza:
37%

A csirkepaprikás miért ne lehetne az?


Nagyítóval kell olyan országot keresni, ahol ismerik a tejfölt, meg a pörkölési eljárást.

Egyszerű... egyszerűen is össze lehet dobni, de 150 ponton lehet elrontani.

Ja , és a hozzá illő galuska? Hol ismerik? Ausztriában? Ja... mert átvették tőlünk.

Vagy ha már tejtermékek, külföldön a túró is max rikotta, ami azért nem ugyanaz, olyat, mint a mi füstölt szalonnás túróscsuszánk, nem igazán lehet máshol enni.


Egyébként meg rengeteg olyan módozat van, amit régi mesterszakácsok találtak ki, levédték, hogy az a nevű étel csakis úgy készülhessen el.

Csak manapság már ez túl retrónak számít, sehol nem csinálják, mert a fájndájning meg, hogy át lehessen b-ni a vendéget, meg nem az számít milyen ízű az étel, hanem hogy 2 óránál álljon a rebarbara dísz a rántotthús mellet...


Néhány ilyen módozat, étel:

Budapest ; Bakonyi; Csáky ; Hentes; Pékné; Milánói; Bármilyen pörkölt! ; Bélesek pl vargabéles ; Rákóczy túróslepény ; Palatinus; Hajdúkáposzta....

2018. szept. 17. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!