Mennyire számít ismertnek és elismertnek a magyar konyhaművészet külföldön?
Semennyire, a legtöbben annyit tudnak hogy "gulyás" meg "erös paprika" meg "rengeteg zsír"...
Én Nyugaton élek régóta, de jóformán senki nem hallott még ennél bövebben a magyar konyháról, aki meg véleten igen, az is elborzad, hogy milyen egészségtelen, meg ehetetlenül erös.
A baráti köröm idöközben megismert több magyar ételt, de nem az erös paprika + zsír tipusúakat.
Igen, a magyar ételek rosszak, egészségtelenek és egyhangúak. De mivel autentikus magyar étel, mint olyan - mint tudjuk - nincs, hiszen ezek az ételek más nemzetektől átvett fogások, így hát ezen más nemzetek ételei rosszak, egészségtelenek és egyhangúak.
Ez megnyugtató.
#3:
Az egyébként a legtöbb nemzet konyhájára elmondható, hogy a híresebb fogásokat a népi konyhából emelték át, azok ugyanúgy az ínséges, szegény időkben alakultak ki.
Ehetetlenül erős???
Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a 40 évem alatt hányszor ettem erős vagy csípős magyar ételt! Igaz, hogy a halászlét nem szeretem, azt tényleg alapból csípősen szokás főzni. De azon kívül semmi. Én szeretem az erőset, de mindig külön kellett mindenbe csípős paprikát tenni, ha az ember csípőset szeretne enni. És az azért legtöbbször már nem ugyanolyan, mintha eleve csípősen készült volna.
Azóta lehet rendes csípős ételeket enni, mióta vannak kínai büfék.
"Nem igazán ismert. Sajnos a legtöbb ételt az olcsóság inspirálta, és elég egészségtelenek, egyhangúak (zsír, sertéshús, hagyma, paprika, krumpli, tészta az alapja kb. minden ételnek). A rossz minőséget pedig a tömény fûszerezéssel próbálják elnyomni."
Ez így nem igaz. A legtöbb ételt nem az olcsóság inspirálta, mert ehetőek lennének ezek az ételek, ha egészségesebb alapanyagokkal dolgoznának. A krumplistésztával a gond, hogy ahogyan a legtöbben ismerik, az az agyonfőtt tésztájú és íztelen krumplival készült. Én sem rajongók ezekért az ételekért, amiket ilyen rossz mínőségben készítenek. Persze érthető, hogy az olcsóbb alapanyagokat választja mindenki.
Nem a mi "népkonyhánk" a legegészségtelenebb. Pl. van a szicíliaiaknak a Panelle e Crocché, ami olajban sütött csicseriborsós, mentás krumplis szendvics. De sok más példa van erre.
Előző vagyok:
Az viszont például igaz hogy számos magyarnak tartott desszert valójában nem az.
Desszert:
Pogácsa: a Balkánon is népszerű, a szó is innen ered.
Rétes: Monarchia idején terjedt el osztrák hatásra, de a szerbek is fogyasztják.
Madártej: francia eredetű, osztrák német nevén Kanarimilch (Kanári tej), valószínű innen ered a madártej neve.
Mákosguba: Mohnpielen néven ismert Brandenburg, Berlin területén illetve lengyeleknél Sziléziában regionális étel.
A mi konyhánkra a történelem folyamán nagyon erős hatással voltak a szláv népek, a Monarchia, a törökök ételei, hozzáadva a paprikával való ízesítést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!