Észrevettétek már, hogy akárhány híres recept Magyarországra kerül és meghonosodik, olcsó bóvli kaja lesz belőlük?
Példák régebbről:
A) a sváboknál a spaetzle sok tojással készül, Európában szinte mindegyik verziójába kerül vaj, vagy átforgatják forró vajon.
B) a derelye olasz őse hústöltelékkel készül, a szilvás gombóc meg húsok mellé köret.
C) a rántott szelet eredetileg borjúból készül forró vajon, hirtelen sütve (nagyon kevés vajon). Igaz, most már Bécsben is áttért néhány prémium hely a sertésben található "denevérre" (ebből igen kevés található a hízott disznó combjának belsejében) és az olajban történő sütésre.
D) a krémes magyar honosítása kezd a vicc kategóriába átmenni, a sárga krémből kispórolják a tojásfehérjét és a Bourbon-vaníliát (kapunk helyette aromát), a réteslapból a vajat. Eredetileg a krémes egy két-három centinél nem magasabb cucc. Ráadás: a franciák azon versenyeznek, hogy a croissant és a rétesek tésztájába melyik cukrász tud minél több vajat belepréselni, illetve a franciakrémeshez (amelynek semmi köze a franciákhoz) a legtöbb cukrászdában nem is igazi tejszínt használnak, hanem növényit, mert sokáig tartja a formáját és olcsóbb.
Új példák:
E) az internet magyar részlege tele van olyan macaron-receptekkel, amelyekből kispórolják a mandulalisztet. Viszont a mandula adja meg a macaron alapját.
F) a pizzára trappistasajtot reszelnek (szegény franciák... ez a trappista sajt már külsőleg se hasonlít az eredetijére), vagy rosszabb esetben "pizzasajtot" (olyan tejkészítményt, amelyből kiszedik a tejzsírt és olcsó növényi tejzsírral pótolják a hiányzó részt). Ide jegyezném meg, hogy az olasz átlag sokáig nagyon szegény nép volt, részben ezért is esznek tésztát tésztával és ezért használnak sok ételhez kevés húst, szóval nem hiszem, hogy mindennek a pénzhiány lehet az oka, hanem javarészt a tudatlanság és az igénytelenség. Az olaszok pl. a kakukkfüvet nem is nagyon használják (a görögök meg a franciák annál inkább), itthon sok talján fogásba kerül kakukkfű, illetve van egy olyan alapszabályuk, hogy egy ételbe vagy csak fokhagyma, vagy csak vöröshagyma kerülhet.
F) a kínai kajákból eltűnik a bambuszrügy, a szójababcsíra, a pak-choy (kínai kelkáposzta-szerűség) és a sii-take, kerül bele brokkoli (ami ugye olasz) meg csiperke. Se jázminrizs, se basmati rizs, csak az ízetlen, olcsón beszerezhető gagyi rizs.
----
De még a saját magunk receptjeit is lebutítjuk: a somlói galuskához eredetileg kifejezetten sok rum kell, valódi, magas kakaótartalmú étcsokoládé, háromféle piskótalap (sima, diós, kakaós), mazsola, baracklekvár stb.
Németországban miért lenne probléma gulyáshoz beszerezni megfelelö mennyiségü és minöségü marhalábszárat?
Itt minden hentesnél kapható, és mivel 30 éve élek Németországban, ezért valami fogalmam csak van erröl. Persze nem a legolcsóbb hús, de vagy gulyás és (az eredeti receptnek megfelelöen) marhalábszárból készül, vagy "Goulasch" és akkor mehet bele a disznócsülök meg nyak - csak az meg nem gulyás!
Én is itt élek évek óta. Viszont én meg azt kérdezném meg, hogy mióta főzzük a gulyást kizárólag marhalábszárból? Mert ehhez nem található egy adekvát recept. Sőt az Alföldön nagyon sokáig juhból is főzték a szegény juhászok, mert a marha jóval értékesebb húsnak számított, mint a juh. Ez az étel valószínűleg elég régi (a pörkölttel együtt), aztán a 18. században bepaprikásodott, a 19. században elterjedt és ekkoriban külön is vált a gulyás, a paprikás meg a pörkölt.
Nekem egy szakács ismerősöm mondta, hogy sokkal finomabb a gulyás, ha kerül bele a marha mellé a disznónak bőrös-csontos része. (2/3 rész marha, 1/3 rész sertés), azóta főzöm így.
Sőt a pacalpörköltbe is teszek disznólábat vagy egy pici csülköt, hogy szaftosabb legyen.
"Valóban? Ezt te hol olvastad?"
Azon csodálkozom, hogy ez neked újdonság.:-) A birkából főzött gulyásnak külön neve van, úgy hívják, birkagulyás. Csülökből semmiképp nem készül. Ha már osztani akarod az észt, legalább tájékozódj.
Örülünk is neki.
Errefelé nem nagyon szeretjük az efféle okostojásokat.
Még magyar ember és magyar ember SEM csinálja ugyanúgy a magyaros kajákat.
Menj szépen csak nyalni a német segget, mert ők aztán annyira tudják, hogy mi a dörgés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!