Észrevettétek már, hogy akárhány híres recept Magyarországra kerül és meghonosodik, olcsó bóvli kaja lesz belőlük?
Példák régebbről:
A) a sváboknál a spaetzle sok tojással készül, Európában szinte mindegyik verziójába kerül vaj, vagy átforgatják forró vajon.
B) a derelye olasz őse hústöltelékkel készül, a szilvás gombóc meg húsok mellé köret.
C) a rántott szelet eredetileg borjúból készül forró vajon, hirtelen sütve (nagyon kevés vajon). Igaz, most már Bécsben is áttért néhány prémium hely a sertésben található "denevérre" (ebből igen kevés található a hízott disznó combjának belsejében) és az olajban történő sütésre.
D) a krémes magyar honosítása kezd a vicc kategóriába átmenni, a sárga krémből kispórolják a tojásfehérjét és a Bourbon-vaníliát (kapunk helyette aromát), a réteslapból a vajat. Eredetileg a krémes egy két-három centinél nem magasabb cucc. Ráadás: a franciák azon versenyeznek, hogy a croissant és a rétesek tésztájába melyik cukrász tud minél több vajat belepréselni, illetve a franciakrémeshez (amelynek semmi köze a franciákhoz) a legtöbb cukrászdában nem is igazi tejszínt használnak, hanem növényit, mert sokáig tartja a formáját és olcsóbb.
Új példák:
E) az internet magyar részlege tele van olyan macaron-receptekkel, amelyekből kispórolják a mandulalisztet. Viszont a mandula adja meg a macaron alapját.
F) a pizzára trappistasajtot reszelnek (szegény franciák... ez a trappista sajt már külsőleg se hasonlít az eredetijére), vagy rosszabb esetben "pizzasajtot" (olyan tejkészítményt, amelyből kiszedik a tejzsírt és olcsó növényi tejzsírral pótolják a hiányzó részt). Ide jegyezném meg, hogy az olasz átlag sokáig nagyon szegény nép volt, részben ezért is esznek tésztát tésztával és ezért használnak sok ételhez kevés húst, szóval nem hiszem, hogy mindennek a pénzhiány lehet az oka, hanem javarészt a tudatlanság és az igénytelenség. Az olaszok pl. a kakukkfüvet nem is nagyon használják (a görögök meg a franciák annál inkább), itthon sok talján fogásba kerül kakukkfű, illetve van egy olyan alapszabályuk, hogy egy ételbe vagy csak fokhagyma, vagy csak vöröshagyma kerülhet.
F) a kínai kajákból eltűnik a bambuszrügy, a szójababcsíra, a pak-choy (kínai kelkáposzta-szerűség) és a sii-take, kerül bele brokkoli (ami ugye olasz) meg csiperke. Se jázminrizs, se basmati rizs, csak az ízetlen, olcsón beszerezhető gagyi rizs.
----
De még a saját magunk receptjeit is lebutítjuk: a somlói galuskához eredetileg kifejezetten sok rum kell, valódi, magas kakaótartalmú étcsokoládé, háromféle piskótalap (sima, diós, kakaós), mazsola, baracklekvár stb.
Valóban? Ezt te hol olvastad?
Egyébként szerezz be te Németországban alapanyagot. Nem olyan egyszerű, vannak az alapdolgok, és van, amit meg kell rendelni a hentesnél. Vagy kbsztt drága, vagy egy hetet kell rá várni, s van, hogy mindkettő.
Ezek a kijelentések mondjuk elég erősen kontrasztban állnak a kérdéseddel ;)
Akkor most hogy is van, 2*2 egyenlő 4-gyel vagy sem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!