Ti is utáljátok a magyar konyhát?
Mitől lenne egészségtelen? Kérlek, magyarázd el nekem, hogy egy füstölt marhanyelv, vagy egy sült borjúmirigy miért egészségtelen. Példának okáért a borjúmirigy pont hogy vitaminokban gazdag.
És nem tudom mit szeretnél magyar konyhának tekinteni, ha a tradicionális étkeket elutasítod.
Nem tudom mit értesz az osztrák konyha alatt, ha a tradicionális ételeiket elutasítod.
Azt amit ma kapsz osztrák vendéglőkben? Azt gondolod, hogy az osztrák konyha az Wiener Schnitzel citrommal, vörösáfonyával és petrezselyemes krumplival?
Egy nép konyháját azt hiszem legjobban a népi étkezéssel lehet jellemezni. Azzal, hogy mi az, amit a közemberek ettek, amik tradicionális, hagyományos ételek.
Nagyon jó dolog, hogy a Gundel palacsinta magyar étel, vagy a somlói galuska. De nem ez jellemzi a magyar konyhát. Ezek már gasztronómiai alkotások, amiket éppenséggel pont magyarok találtak ki. De ha azt mondom, hogy "magyar konyha", akkor nem a somlói galuska az, ami eszembe jut, persze hozzátartozik.
Ez olyan mint zenében a műdal és népdal közti különbség. A népdal mindig is jobban jellemzi a népet, de ennek ellenére a műdal is lehet "magyar".
Tehát a népi étkezés, amiben több száz év fejlődés van benne, sokkal jobban jellemzi a magyar konyhát, mint egy Gundel palacsinta.
De azért érdekelne, hogy ha nem a tradiconális ételekkel jellemezhető szerinted egy konyha, akkor mi az, amivel a német konyhát jellemeznéd? A Frankfurteren és sörön kívül.
+ Egy kis pontosítás arra, hogy szerinted zsírral teli vágási melléktermékek a belsőségek (gramm / 100 gramm):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
Borjúlép 98 18.3 2.2 0.0
Borjúmáj 140 19.9 4.9 2.9
Borjúnyelv 131 17.2 5.5 1.9
Borjúszív 110 17.2 4.0 0.1
Borjútüdő 90 16.3 2.3 0.0
Borjúvelő 118 10.3 8.2 0.0
Borjúvese 99 15.8 3.1 0.9
Kicsit elcsúszott bocsánat
Tehát pl.:
Borjúvese
Energia: 99 kcal
Fehérje: 15.8 gramm/100 gramm
Zsír: 3.1 gramm/100 gramm
Szénhidrát: 0.9 gramm / 100 gramm
Tehát látszik hogy csak úgy tocsognak a zsírban a belsőségek, ha egy kanállal is eszel belőle meghízol, és meghalsz.
nyugodj meg kérdező, manapság már a magyar konyha is sajnos lassan csak ezekből dolgozik:
csirkemell + sajt + ruccola vagy más nyers nyúleledel.
De te csak edd a koreai vagy cseh kutyahúst, a kínai vagy olasz macskát, a tengeri bogarakat, a vietnami kígyót és patkányt, francia csigát és békát, és a globalizált mekiket, burgereket. Ezek biztosan különbek a becsületes magyar ételeknél.
Az elegánsnak mondott éttermekhez Magyarországon nincs meg még a kultúra, vagy inkább az igény. Ez fakad abból is, hogy nincs pénz, és abból is, hogy mindenkiben az ragadt meg, hogy egy étteremből úgy kell kimenni, hogy mozdulni ne tudjunk, és hányingerünk legyen, annyira degeszre együk magunkat.
A fine dining éttermek (tányér maszatoló éttermek) ritkán kínálnak csak egy fogást, általában menüsorokat választhatsz, és ha végig eszel egy 3-5-7 fogásos menüsort, hidd el, jól laksz. Egy fine dining étteremben a lényeg az élvezet, az, hogy ízlelj. Hogy az előételtől a desszertig minden összepasszol.
Vagy rövidebben ahogy a séfem mondta: nem azért megyünk fine diningba hogy jól lakjunk, hanem hogy egy jót együnk.
Na végre egy ember rajtam kívül, aki szerint borzalmas az itthon az egekbe magasztalt magyar konyha.
Én leginkább azért nem szeretem, mert egyrészt iszonyatosan silány, másrészt egészségtelen.
Kezdjük ott, hogy az igazán tradicionális magyar konyha a són, a borson, és a paprikán kívül egyszerűen nem ismer semmiféle fűszert. Sőt, mintha egyenesen rettegne másféle fűszerek használatától.
Teljességgel a mennyiségre megy és a minőség fogalmával még csak tisztában sincsen. A hazai gasztronómia fő tézise: minél zsírosabb, minél jobban bezabálsz belőle, annál jobb! Az ízek nem számítanak, csak az, hogy tele legyen a gyomrod (köll a paraszt embörnek az erő a kaszáláshoz, még akkor is, ha manapság a paraszt embör egy hetedik emeleti panelban lakik!).
Sosem felejtem el dédinagymamámat, aki utolsó éveimben már velünk élt. Szeretett főzni, de nagyon arra ment rá, hogy minél kevesebb alapanyagból, minél kalóriadúsabbat állítson össze. A különféle fűszerekhez, mint pl. a majoránna, a szerecsendió vagy a kakukkfő, vagy a változatosabb alapanyagokhoz, mint a zeller, a brokkoli, vagy akár csak a gomba, úgy állt hozzá, hogy: "óh, ilyen hülyeséget! Há, minek az fiam?!".
Ki kell jelenteni, hogy Magyarországon nincs gasztronómiai kultúra. Hazánkban nem étkeznek, hanem zabálnak az emberek. Az már egy másik kérdés lehetne, hogy a a magyar emberek nagy része, miért nem tud rendesen késsel és villával enni? (Az egyik olasz ismerősöm majdnem elhányta magát, mikor egy hazai piacos bódénál meglátott egy embert a kézzel zabálta a sült kolbászt, miközben tocsogott a keze a zsírban).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!