Szerintetek nem egyhangú az olasz konyha?
Spagetti, makaróni, masni, cannelloni, ravioli, tortellini, lasagne... tészták, bolognai vagy carbonara szósszal/raguval , mind szinte ugyanarra a kaptafára készülnek.
A pizzával ugyanaz a helyzet, ugyan sokféle feltét kerülhet rá, mégis elég hasonló az ízviláguk, hisz ugyanaz a nem túlságosan variálható pizzatészta az alap, amin mindig paradicsomszósz alap (esetleg tejföl-besamel alap) és sajt van , meg még 1-2 változó összetevő.





nem egyhangú..
mondjuk én mániákusan imádom a sajtos paradicsomos dolgokat szóval nem tudom megunni :D










Köszönöm a válaszokat.
Úgy látszik, csak én gondolom így a dolgot. :D
Biztos vendégmunkásokkal laktam, akik nem tudtak főzni , igénytelenek voltak és ebből vonok le következtetéseket ?.. Hát nem.
Egyébként többször beszéltem már olaszokkal a kajájukról és többször említették, hogy hetente min.4-5ször pasta van az olasz konyhában, de kíváncsi lennék olyanok véleményére, akik tőlem jobban ismerik a mindennapjaikat és az étkezési szokásaikat, mert én csak felületes ismereteket szereztem.
Szerintem nem igaz, hogy ezerféle pizzaíz és tésztaíz létezik, formai megjelenésük és az elkészítési mód kicsit más, de szinte mindegy, hogy milyen tésztára vagy tésztába rakom azt a paradicsomos ragut, mert gyakorlatilag ugyanazt az ízt kapom.
Szerintem ez olyan , mint hamburger, arra is mondhatjuk, hogy húha, mennyiféle variációja létezik, de valójában majdnem ugyanazt az ízt variáljuk , csak pepitában.





Mi köze van a levesnek ehhez ? A leves, desszert, húsétel ..stb. fogalmak a legtágabb fogalmak amiket ételekre és étkezésekre használunk, és gyakorlatilag minden nemzet használja és készíti őket. Ez hogy jön ahhoz ,hogy a Mamma hétfőn mondjuk darálthússal csinálja a tésztát, kedden meg rákkal ?
A gyümölcsleves és a gulyásleves ízben szerinted ugyanolyan közel áll egymáshoz, mint a sima hamburger a sajtos hamburgerrel vagy a négysajtos pizza a brokkolis pizzával ?
Elolvasva a válaszokat sokan a kérdést se nagyon értették meg. Egyébként teljesen így van, az olasz konyha és a hamburger epdig épp azért terjedt el ennyire, mert baromi egyszerű, gyors az elkészítés módja és egy kaptafára megy az egész.A japán és kínai konyha is nagyon rossz példa volt , azok jóval változatosabbak és komplexebbek, mint az legfontosabb olasz kaják és a magyar is igenis nagyságrendekkel összetetebb.
Ti azt nem értitek, hogy más dolog ugyanazt a 3-4 alapanyagot mindenbe beletenni , úgy, hogy ezek adják a kész étel ízének nagy részét, és csak ezen belül variálni valamit és más dolog 10-12 alapanyagot sokkal változatosabban kombinálni és nem csak ezen belül variálni , hanem mindent mindennel variálni.





A 16os válaszolóval értek egyet. Heti 5x tésztát enni csak mással az egyhangúnak tűnik nekem is még akkor is ha az egyik rákos a másik meg akármilyen. Egy indiai nő a magyar kosztról meg azt mondta, hogy mi mindent rántunk? Rántott hús, ránott gomba, rántott padlizsán, rántott cukkini... Szerintem nálunk ami bővíthető lenne az a párolt vagy dinsztelt zöldség. Egy rántott hús rizzsel v főtt krumplival nagyon jó hát még ha van hozzá egy kis adag vegyes párolt zöldség. Akkor nem csak egyféle hanem vegyesebb a zöldség étel. Aki utazgatott már tapasztalta mennyire jó egyéb ételek is vannak, van ahol pl nyers zöldséget is adnak a köret mellé, paradicsomot, uborkát limeot akármit. Meg oda lehet tenni főtt babot is kicsit. Vagy főtt tojást. Nagyon jó tud lenni már ha valaki kicsit nyitott is rá.
Az előző válaszolóhoz azt hozzátenném a pizza azért valóban finom könnyen elkészíthető és általánosan kedvelt étel, asszem mi is szívesen megesszük.





Szerintem 16-os és 17-es nem értette a kérdést. Szóval gondolom szerintük pl a japán konyha is egyhangú mert minden nap készítenek rizst. DE! Attól még hogy valaki minden nap készít rizst, vagy minden nap eszik tésztát, vagy minden nap eszik kenyeret, az nem azt jelenti hogy egyhangú lenne az étkezés. Nem túl jó persze pl a mindennapi kenyérevés sem, de azt nem lehet mondani hogy egy fokhagyma pástétomos kenyérnek ugyanolyan íze lenne mint egy hamburgernek. Csak azért mert az egyik alapanyag egyezik, attól még sokféle variáció kihozható belőle. 16-os szerint az olasz konyha csak 4 alapanyagból áll. Ez szerintem bőven elárul mindent a gasztronómiai tudásáról. Ennyit erről.
Kérdező te meg leragadtál egy szinten:
"Szerintem nem igaz, hogy ezerféle pizzaíz és tésztaíz létezik, formai megjelenésük és az elkészítési mód kicsit más, de szinte mindegy, hogy milyen tésztára vagy tésztába rakom azt a paradicsomos ragut, mert gyakorlatilag ugyanazt az ízt kapom. "
Szoktál te egyáltalán főzni? Ha ugyanazt a paradicsomos ragut teszed a tésztába akkor igen, valószínűleg ugyanolyan íze lesz. De egy átlag olasz család nem készíti ugyanazt a paradicsomos ragut minden nap. Mint ahogy írták is előttem, tenger gyümölcseitől kezdve milliónyi variácó van ragukra. Én magam is minden nap mást készítek. Sőt a kenyeret is én sütöm és hidd el más íze van egy hajdinalisztes zabkenyérnek mint egy vatta állagú fehér kenyérnek. Nem kell amúgy elhinned, mert nagyon leragadtál azon, hogy a te lakótársaid minden nap ugyanazt ették és bárki bármit mond, te meg leszel győződve arról hogy az olasz konyha szar. Ennyit erről, most már csak azt nem értem minek tetted fel a kérdést, ha a válaszokra nem is figyelsz? Csapj fel egy olasz szakácskönyvet. De hiába tennéd, mert te mereven hiszed hogy az olaszok csak tésztát esznek paradicsomos raguval xD





Az elözövel tökéletesen egyetértek. Akik meg azt kérdezték, hogy hogy jött ide az egyik válaszolónál a leves, azok tényleg nem tudnak gondolkodni.
A legtöbb leves néhány zöldségféléböl áll és vagy leturmixolják, vagy sem. Ez semmivel sem változatosabb, mint az olasz tésztaételek, mert igen nagy a különbség az egyes receptek között. (Aki nem hiszi, gondolkodjon el a MAGYAR tésztaételeken, ha szerinte a túrós csusza töpörtyüvel vagy a pörkölt nokedlivel ugyanolyan, mint a mákostészta, azzal nagy baj van - az olasz tésztaételek között meg MÉG nagyobb a különbség)
Mellesleg az olasz kaják jó része NEM tészta, hanem rengeteg egyéb: húsételek, saláták, zöldséges ételek - aki ezeket nem ismeri, az nem mondjon véleményt az olas konyháról.
Pár példa:
Remélem, ennyi elég még a legbegyepesedettebbeknek is.
MEg néhány tészta - ha ezek szerintetek EGYFORMÁK, akkor nagy baj van ízérzékelésetekkel:
Elöször a "standard"
Utána meg a "mások"





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!