Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Miért fontos a zsidóknak,...

Miért fontos a zsidóknak, hogy kóser ételt ehessenek, mert a másik nem jó nekik?

Figyelt kérdés
2013. jún. 8. 13:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
93%

Mert náluk ez vallási előírás. Egyébként főleg az ortodoxok tartják inkább, a többi nem nagyon. Hozzáteszem, hogy amikor a kóser étkezés kialakult évezredekkel ezelőtt, akkor még funkciója is volt, ugyanis sok veszélyes fertőzésforrást kiiktat az étrendből. A technológia fejlődésével persze ezektől már nem kell félni, de pár évszázada még nagyon is praktikus volt a kóser étkezés. Ma már csupán vallási funkciója van.

Aztán? Az iszlámban meg a disznóhús tilos, a hinduizmusban meg a marhahús. Itthon meg a macska-kutya fogyasztása törvényellenes, Ázsiában meg normális dolog.

Zavar ez téged?

2013. jún. 8. 13:09
 2/12 ChrisM ***** válasza:
100%

A kóser konyha lényege - ahogy erre az előző válaszoló is részben rámutat - hogy a tejes étel ne keveredjen a gyomorban a húsos étellel, mivel előbbi megerjeszti az utóbbit, ami régen valóban komoly fertőzésveszéllyel is járhatott, de még ma is okozhat nehéz emésztést. Tehát elsősorban praktikus okokból alakult ez ki.

A szigorú kaserolást (pl. tejes edény nem érintkezhet húsossal) valóban csak az ortodoxok tartják manapság, de az alapelv megtartása egyáltalán nem vallási hóbort, ahogy fentebb is írtam.

2013. jún. 8. 22:22
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az előttem szólókkal.

Az egészségügyi megfontolásokat csomagolta a zsidó vallás, és a többi is vallási tilalmakba. Nemcsak a táplálozási tilalmakra gondolok, hanem a körülmetélésre is. A fityma alatti váladék felgyűlése a nemcsak a vízhiányos környezetben veszélyes a férfiakra, hanem növeli a méhnyakrák kockázatát a nőknél. Hogy ezt Mózes honnan tudta, amikor Isteni Parancsként kihirdette, ne kérdezzétek!

---------------------------------------------------

Mit ehetsz, mit nem, függ a klímától és az öröklött ellenállóképességtől, kulturális szokásoktól.

Afrikában például szándékosan eszik meg a rovarlárvákat.

Mi is megesszük, mert nem tudjuk mit darálnak a virslibe.

A fehér embert - aki panaszkodik a kukacos húsra - kinevetik, mert nem tudja hogy az az igazán finom.

2013. jún. 11. 11:02
 4/12 anonim válasza:
100%
Nagyon fontos még a zsidóknál, hogy tiltva van a vérevés. Emiatt nem mindegy, hogyan vágnak le egy állatot, illetve hogyan dolgozzák fel. Manapság a húsiparban vérkészítményeket is felhasználnak adalékanyagként, gyakorlatilag beleteszik felvágottakba, párizsiba, virslikbe stb. Sokszor tényleg nem is tudunk róla, mit eszünk. Nekik fontosak ezek vallásilag, ezért jöttek létre kóser boltok, hentesek. Van rá igény, ha tehetném én is inkább ott vásárolnék, biztos, hogy sokkal egészségesebb, mint az olcsó dömpingárú, amibe minden hulladékot belekevernek, és megetetik az emberekkel.
2013. jún. 13. 09:14
 5/12 László22 válasza:
17%

,,Hogy ezt Mózes honnan tudta, amikor Isteni Parancsként kihirdette, ne kérdezzétek! "

Szerintem ha egy kicsit elgondolkoztok rajta rá jöttök, hogy honnan is tudta ezt. Ne legyetek ennyire elutasítóak főleg ha a bizonyítékok arra mutatnak, hogy van Isten.

24F

2013. jún. 14. 08:28
 6/12 Tóth Károlyka válasza:
34%
Mert valamiben különbözni kell, ha már csinál valaki egy vallást. Ezt ne tedd szombaton, vasárnap, este, reggel, kakilás közben. Ne egyél, igyál ezt azt ilyenkor meg olyankor. Ha ez nem lenne miben lenne a másság. Muszáj ilyeneket kitalálni. Múltkor a tévében gyerekpszichológus beszélt arról, hogy mit tegyünk, ha a gyereknek képzeletbeli barátja van. Mit tegyünk ha a felnőttnek van ilyen? Neki lehet? :)
2013. jún. 14. 12:00
 7/12 anonim válasza:
Mi azèrt nem eszünk nem kóser dolgokat,mert ez vallási dolog.Bár megjegyzem,igaza van az elsönek,èn sem tartom be ezt.Aki betartja,annak kèt mosogatója is van.De ez olyan dolog,mint hogy a keresztènyeknèl mièrt kell vasárnap templomba menni? 11/L
2013. jún. 15. 15:03
 8/12 anonim válasza:
83%
László 22: Istan nem létezik.Ez csak egy ősi babona.
2013. jún. 15. 15:15
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"Mert valamiben különbözni kell, ha már csinál valaki egy vallást. Ezt ne tedd szombaton, vasárnap, este, reggel, kakilás közben. Ne egyél, igyál ezt azt ilyenkor meg olyankor. "

Szerintem ez nem igaz. Én ateista vagyok, de ettől még a legtöbb vallási parancsolat - legyen az bármely vallásé - a kialakulásukkor praktikus, logikus tiltásokkal és elrendelésekkel jött létre.

Pl. a zsidóknál a körülmetélés higiéniai előny az adott környezetben (mármint a sivatagi, félsivatagi környezetben, ahonnan a nép, vallás származik), ugyanígy a kóser étkezést már kitárgyaltuk. Mivel nem vagyok zsidó sem vallástudós, nem tudom, milyen szabályok vannak még, de biztos vagyok benne, hogy a nagyrészük hasznos okokból alakult ki. Pl. az is, hogy a zsidóság anyai ágon öröklődött eredetileg, hiszen az anya kiléte megkérdőjelezhetetlen, na de az apáét hogy bizonyították 2000 éve...?

Ugyanígy a kereszténységnél is azért "szentírás" az, hogy házasság előtt szűz legyen a nő, hogy az utódok származása (a férjtől), az apa kiléte nagyjából biztos legyen. A homoszexualitás elvetése a szaporulat érdeke volt, hiszen akkoriban nagy százalékban jelen volt a gyerekhalál, 10-ből ha 2 megélte a felnőttkort. Ilyen körülmények között logikus, hogy az olyan kapcsolat elítélendő volt, amely nem hozott utódokat. Ugyanígy az önkielégítés elvetése. A böjtök: éves tisztítókúra, diéta, ami elősegíti a szervezet egészséges működését.

Még sorolhatnám. Persze, az előírások egy része csupán a vallás fenntartására szolgál (gyónj, járj templomba rendszeresen, stb.), de a mindennapi parancsok általában az ember életmódját, egészségét hivatottak segíteni. Az egész mögött csupán annyi áll, hogy évezredekkel, évszázadokkal ezelőtt ha azt mondod a népnek, hogy böjtöljön 1 hónapig húsvét előtt, mert az egészséges, akkor kiröhög. Ellenben ha azt mondod, hogy isten miatt tegye, akkor szó nélkül megteszi.

2013. jún. 15. 16:22
 10/12 anonim ***** válasza:
33%
Ez egy kimondottan okos dolog a khoser vágás. Tudni illik, hogy ezelőtti időkben nem voltak hütőszekrények, stb ami a husokat hütötte volna és ezért az egészséges táplálkozás meg követelte a khoser étkezést. Én rendelkezek Khoser szakács könyvel, és abban minden levan irva és hasznos is a mai napokra is, mert a hygenia az szent dolog a Szidóknál
2013. jún. 16. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!