Kóser konyha! Szabályok?
Ételsoron belül sem. Sőt,külön hűtőszekrény kell a tejes és a húsos ételeknek. Külön mikró a melegítésükhöz.
Ezen felül még nagyon sok előírása van a kóser konyhának.
Igazából eltérő rabbinikus magyarázatok vannak arra, hogy hány percen belül lehet húsosat tejessel fogyasztani. Azt hiszem, Magyarországon az "standard" elképzelés szerint 6 órának kell eltelnie.
Szóval ha olyan hosszan kajáltok, akkor első étel lehet húsos, utolsó pedig tejes, csak legyen közte 6 órányi másik kaja:)
Azért külön hűtő nem kell :) Általában külön polcon tartják csak.
Hogy a kétféle étel között mennyi időnek kell eltelnie, az elég változó lehet. Én a legtöbbször azzal a gyakorlattal találkoztam, hogy húsos után 6 órával lehet tejeset enni, viszont tejes után 30 perc - egy óra után lehet húsosat enni. Pl. Oláh János is ezt írja a Judaisztika c. könyvében.
Oké, akkor úgy mondom, hogy nem kell mindenhol külön hűtő. Ezek a szabályok koránt sem egységesek. Én eddig csak olyanról hallottam, hogy egy hűtő, de külön polc. Ezek szerint vannak, akiknél külön hűtő is van.
Na, csak megtaláltam, amit kerestem, pl. Fűszeres Eszter is ezt írja: "Van, akinek két hűtője is van, de erre igazából nincs szükség, ugyanis a becsomagolt, hideg ételek nyugodtan lehetnek egy hűtőben. (Fontos a hideg)"
De mint mondtam, erről (is) totál megoszlanak a vélemények a gyakorlatban, úgyhogy ebben a kérdésben szerintem nincs jó vagy rossz válasz (mármint hogy egy hűtő vagy külön hűtő), csak egyszerűen nem mindenhol értelmezik egyformán a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!