Milyen a török konyha? Mit próbáljak ki?
Ha Törökországba mész, és van alkalmad betérni egy jobb vendéglőbe, akkor kérj mezét! Ilyenkor hoznak rengeteg fogást, de mindenből csak egy nagyon pici adagot, úgyhogy ideális arra, hogy végigkóstolj sok érdekes dolgot egyszerre.
A nemzeti étel a kebab természetesen. Kis millió változata létezik, úgyhogy van mit kóstolgatni. Ebből a döner kebab az, amit az utcai árusoknál szoktál látni, és forog a függőleges nyárson.
Aztán ha már utcai árus, akkor bureket is érdemes enni. Ez zsíros kelt tészta, és mindenféle töltelék lehet benne: darált hús, túró, sajt, sonka, gomba stb.
A cukrászdai édességek közül a baklava talán a leghíresebb. Egyéb híres édességek a halva, illetve a rahát (arrafelé lokumnak hívják).
Én nagyon szeretem a humuszt, ami csicseriborsókrém, és például pirítósra lehet kenni.
Alkoholos italuk a raki, ami gyakorlatilag a görög ouzo török változata.
A standard alkoholmentes ital az ajran, ami a joghurthoz vagy kefirhez hasonlít, csak sós. Aztán a gyümölcsös sorbet. Meg persze a híres török kávé.
Hozzá kell tenni azért, hogy a fentiek nem kizárólag török ételek és italok. A kebab görög megfelelője a gyros ugye. A burek ugyan török eredetű, de a balkáni szlávoknak legalább úgy nemzeti ételévé vált a török megszállás alatt. A halva és a humusz a Közel-Kelet valamennyi országában elterjedt csemegék. Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!