Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Mi az oka annak, hogy a kóser...

Mi az oka annak, hogy a kóser zsidó konyhában nem találkozhat a hús, meg a tej, se főzés közben, se sehogy, és együtt sem ehetik őket! Mért pont a tej?

Figyelt kérdés
2011. okt. 23. 20:23
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Katolikus vagyok, de azt hiszem, van egy olyan szöveghely a Talmudban, mely szerint "Ne főzd meg a gödölyét az anyja tejében." Vallásos zsidók még sajtburgert sem ehetnek.
2011. okt. 23. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
12%
Csak a marhahúsra vonatkozik, mert hogy néz már az ki, hogy az anyja emlőválladéban készítik el...
2011. okt. 23. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
81%
Minden húsra vonatkozik,nem csak a marhára.
2011. okt. 23. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
42%
A zsidó konyhától függetlenül, hús és tejtermék együttes fogyasztása emésztés szempontjából nem kedvező. Lehet, hogy emiatt alakult ez ki.
2011. okt. 23. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
19%
És a külön tejes-és húsos edények tartása is helyes.
2011. okt. 23. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
22%

Azért a húsfélek tejföllel nem igazán okoznak egészségügyi problémát.

Kedves 64%-os válaszoló: te hogy csinálsz tejfölös húsos mártást? Tejes vagy húsos edényben?


Egyébként a legtbb ilyen jellegö szabálynak nem sok értelme van, csak annyi, hogy igy meg tudják osmerni egymást az egy valláshoz tartozók.

2011. okt. 23. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat, én azt hittem valami egészségügyi akadálya van, de úgy látszik nem :O


és akkor sajttal töltött husit sem ehetnek?

2011. okt. 23. 22:11
 8/16 anonim ***** válasza:
98%

NEm, sajtos húst sem ehetnek, söt besameles lasagnet sem (mert a besamelben tej van, és a lasagneban van hús is), de rakott krumplit sem, túrós tésztát sem ha oiritott szalonnát tesznek rá, tejfölös paprikást sem, és még rengeteg egyeben.

Többek közt ezért hozták divatba a szójatejet meg az ebböl készült "tejtermékeket", mert ezekkel valamennyire lehet helyettesiteni a tejet.

2011. okt. 24. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
18%
Kedves 80%-os válaszoló, bizonyára húsosban, egyébként minden konyhában vannak húsos és tejes edények, mert ha a tejforralásra használt edényben csinálnál pörköltet, annak a szaga megmaradna, és fura lenne később a sajátos ízű tej.
2011. okt. 24. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
93%

Kedves 64%-os: A zsidó konyhában iylet nem csinálhatsz, mert a húsos edénybe NEM tehetsz tejfölt, mert akkor már lehet húsosnak használni, ott teljesen külön vannak az edények, VAGY húsfélét, VAGY tejtermékeket lehet benne késziteni. Olyan kizárt, hogy a kétféle élelmiszer ugyanabba az edénybe kerüljön.

Mellékesen az természetes, hogy a tejforralásra más edényt használunk, de ettöl függetlenül ha a pörköltes lábast RENDESEN kimosod, akkor utána még a tejnek sem lesz más ize, mint a tejforralóban. Az egyetlen értelme ennek az, hogy a tejes lábast nem súrolják, ezért nem ragad le benne a tej, ellentétben a pörkölttel, ahol hamarébb elöfordul, hogy meg lesz súrolva, és a karcok miatt ég le benne könnyebben a tej.

2011. okt. 24. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!