Mi az a hexán, marónátron és foszforsav vagy citromsav amit a Vénusz és minden finomított étolaj gyártásánál felhasználnak?
Pontosan igy van! Ha a konkrét anyagokra vagy kiváncsi, szerintem nézd meg pl. a Wikipediában!(Marónátron=nátrium-hidroxid)
Csak annyit tennék hozzá, hogy nyers napraforgóolajjal még nem találkoztam, viszont Görögországban láttam oliva-préselést: ami ott a présből kicsurgott azonnal fogyasztható, aranyszinű, illatos olaj volt
Hexán: szénhidrogén. Ismered a metán-etán-propán-bután sort? Na ebben a hatodik a hexán. A hetedik-nyolcadik(heptán, (izo-)oktán) a benzin fő összetevői.
Foszforsav: kénsavhoz hasonló, csak sokkal gyengébb, az élet egyik fontos(de kevesek által ismert) alkotóeleme.
Marónátron: nátrium-hidroxid. Ha lenyelsz egy körömnyit, a nyelőcsöved szétégeti. Ezzel kicsapják a fehérjéket. Gondolom a citromsav arra van hogy ezt semlegesítse, az így kapott nátrium-citrát kicsapódik.
Az olívaolaj és a repce préselhető, a tökmag is tisztán kifőzhető. De csak a fele-háromnegyede. A másik felét szintén vegyszerekkel kell kioldani, ezek kerülnek a teszkó polcaira, a préselt(vegyszer nélkül kinyert) verziót pedig a bioboltok és drágább éttermek veszik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!