Mi a külömbség a kebab és a gyrosz között?
Alapvetően ugyanaz, de sokféle van belőle.
Nyárson sült hús nyesedéke, tálon vagy pitába töltve, öntettel, zöldségekkel, tálon előszeretettel adnak mellé sült burgonyát is.
Görögöknél a gyros elnevezés megy, így a "görög" stílusú konyhákban, kifőzdékben is. Törököknél döner kebab vagy kebap, más araboknál (pl. Szírek nagyon jók benne) sawarma vagy suwarma elnevezéssel illetik. A hús lehet bárány, marha, szárnyas, de előfordult már disznó (persze nem az igazhitűeknél) és hal(!) is a személyes praxisomban.
A török elnevezésben a kebap a pitát jelenti, vagyis a döner lehet tál is, a kebap a kenyértésztába (pita) töltött verzió. A gyros lehet tálon is, meg pitában is, de hívhatják suvlaki (szuvlaki) néven is, hogy teljes legyen a kavarás. Vagyis ha a suvlaki-t pitába teszed, megint gyros-t kaptál. ;)
Mivel a muszlimok (muzulmánok, igazhitűek stb.) nem eszik a disznó húsát vallási okokból, az elég valószínű, ha disznóhúst találsz benne, akkor gyros-t v. suvlaki-t eszel éppen. A többiben inkább csak a fűszerezés segít eligazodni. Ha görög salátát, tzatzikit találtál benne, akkor az megint inkább gyros-ra utal.
Ha leegyszerűsítem a kérdés, akkor semmi különbség, ez lehet akár tök ugyanaz az étel is, az elnevezése attól függ, hogy hol eszed, milyen körítéssel és szósszal? Törököknél kebab, görögöknél gyros. ;)
A suvlakit akárhol ettem Görögországban az mindig csirkemell nyárs volt.
Amúgy meg jól írta az előző.
"A kebab vagy kebap (arab:(کباب) arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tűzön."
A gírosz (görögül: γύρος, angolos átírás szerint gyros) egy forgatásos eljárással készített görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. A szó eredeti verziója, a ντονέρ a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza, a gírosz ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.
13:32-es vagyok Amit írtam az is egy különbség !!! De részletesen nem írta le hogy mire kíváncsi gondolom annyi esze azért csak van a kérdezőnek hogy megérti hogy két külön nemzedék "eledele"
Egyébként a kérdésből nem is lehet tudni hogy pontosan a benne lévő dolgokra kíváncsi vagy maga az eredetének a különbségéről!
semmi
a törökök kebabnak, a görögök gyrosnak hívják, mind a ketten azt állítják, hogy ők találták fel
Valahogy így: minden döner kebab, de nem minden kebab döner.
Azaz a kebab "egytál étel sült húst jelent, amit körettel esznek". ez az alap. Mert pl: nyárson sült csirke is kebab, mert utána leszedik, és berakják buciba.Sok káposztával hagymával. De nem ám ilyen balatoni stilusban, hogy markomnyi szendvicsjellege van, hanem akkor mint egy mélytányér. A gyros hasonló,de más a fűszer és a tálalás.
Sok fajta van, pita csirke marha birka husból.
Mindehol honosítják, pl: németben: kepap. (jó vacak név)
Az eredeti kebab: ürühús sütve fűszerrel: meg nem ennéd, az biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!