Mi a külömbség a kebab és a gyrosz között?
A kebab daralt husbol keszul, meg a giros csirkebol, vagy husbol, amit grillen sutnek. A daralthust fuszerezik, aztan kisutik,
a grillezett csirket vagy hust szosszal es zoldsegekkel fogyasztjak, amit vagy egy lapos kenyerbe adjak, vagy tenyeron es korettel!
A gyros egymásra van huzogatva, egyben sül körben mindig faragják a sült részt. Lehet disznóból is.
A kebab kis nyársakon készül, birkából.
Török kebab - Törökország recept
Hány személyre: 4
» 35 dkg borjúcomb
» 35 dkg parasztkolbász
» 25 dkg padlizsán
» 1/2 teáskanál őrölt koriander
» 1 csapott teáskanál só
» 3 ek. olívaolaj
» fehér bors
» csipetnyi csípős pirospaprika
» 1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld
Először a páclevet csináljuk meg: a sót, borsot, koriandert, petrezselymet, csípős paprikát az olajba szórjuk. A padlizsánt megtisztítjuk, felkarikázzuk, besózzuk. A húst szeletekre vágjuk, kikloffoljuk, majd a padlizsánt és a húst is 2x2 cm-es darabokra szeljük fel, és a pácba tesszük. A kolbász bőrét leszedjük, és karikákra vágjuk. Nyársakat fogunk, beolajozzuk, majd a hússal kezdve sorban ráhúzzuk a hozzávalókat. Kb. 25 percig sütjük, majd pl. joghurtmártással kínáljuk.
Hozzávalók:
csirkemell filé nagyon apróra felcsíkozva ( 4 személyre 1 csirkemell, de ha csak fél csirkemellet sütök, az is elég szokott lenni)
gyros fűszerkeverék
frissen őrölt bors
kb 50 g vaj a hús sütéséhez
fejenként 1-2 pita és 1 paradicsom
1 lilahagyma felcsíkozva
1 kígyóuborka felkockázva
1 kisebb fej jégsaláta feldarabolva
Felforrósítom öntöttvas serpenyőmben a vajat és beleteszem a húscsíkokat. Tekerek rájuk borsot, majd magukra hagyom 2-3 percig fedő alatt, míg kicsit odakapnak. Megkevergetem és beszórom bőségesen gyros fűszerrel, amitől ugyan kicsit sós lesz, de mivel mást nem sózok, nem lesz túl sós a végeredmény. A húst addig sütöm, míg kis színt kap és megpuhul, majd lekapcsolom alatta a tüzet. Közben felkockázom-csíkozom a zöldségeket. Ha végeztem velük, belezuttyintom a hús mellé, öszzekeverem, megtöltöm az előzően kenyérpirítóban átmelegített pitákat és már ehetünk is! Ha nagyon ráérek, sütök mellé hasábburgonyát és készítek tzatzikit.
You might also like:
az igazi gyrosz a szultánkenyér, agy csomó hús egymásrahúszva sül, és kívülről faragják
13:32
a torokoknel es az araboknal is van mind a ketto! Itt a kerdezo nem azt kerdezte, hogy hol talalhato, hanem azt, hogy mi a kulonbseg a ket etel kozott?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!