Befozeskor, miert jo fejjel lefele forditani a befottesuveget?





Befőzni nem szoktam, de ha a fizikát veszem alapul:
Így a tető és az üveg hasonló mértékben hűl, így biztosítható a jó zárás.
Ha nincs fejre állítva, a tető hideg marad, max a gőztől langyosodik. De hamar ki is hűl. Utána hűl az üveg, kisebb lesz az átmérő, így nem lesz légmentes a zárás.





Az egésznek csak annyi alapja lenne, hogy a lekvár odafolyik a fedélhet és "összeragasztja", ezért jobban lezár. A gond az, hogy ha felnyitod, akkor szinte azonnal elkezd ez a réteg romlani és nem sokáig lehet a felbontott lekvárt enni.
De ha nem fordítod fejre, akkor is tükéletesen zár, ha jó a fedö, nincs elhúzodva vagy megsérülve. Ugyanis a forró lekvártól azonnak felforrósodik a fedél, és mivel az hül jobban, "rászorul" az üvegre, a benne lévö levegö és a lekvár meg lehülés közben összehúzódik , ezért nyomáshiány lesz benne - ezért nehéz kinyitni.
Én igen régóta teszek el rendszeresen lekvárokat (tartósítószer nélkül), sosem állítom fejre (mert azzal rossz tapasztalatom van), és gyakorlatilag nem romlik meg sosem.





Én azt olvastam valahol, hogy az üvegben lévő levegő fertőtlenítése miatt, mivel így átmegy a forró lekváron és a hő elpusztítja a bacikat
Eddig én sem fordítgattam őket, most legutóbb néhányon kipróbáltam, kíváncsi vagyok lesz-e bármiféle különbség köztük





Csak a harmadik válaszolónak sikerült eltalálnia.
Butaság, hogy a fedő hideg marad.
Olyan szinten átforrósodik, hogy nem is lehet kézzel megfogni - ha jól csináltad. De hát írtad, hogy nem szoktál befőzni.
Szóval a lényeg annyi, hogy ugye mindennek sterilizáltnak, csíramentesnek kell lennie, de nem lesz benne vákuum, hanem mindenképp belekerül az üvegbe egy kis adag levegő, amiben lehetnek baktériumok, és akkor hiába dolgoztál, elkezd majd penészedni, romlani a befőtt/lekvár.
Ezt a levegőt is sterilizálni kellene, főleg ha nincs a lekvárosban tartósítószer.
Én használok tartósítót, ezért nem fordítom az üvegeket, de nem is ilyenkor ajánlják.
Ha nem használsz, akkor uugye eleve a beletöltött cucc is közel 100 fokos, meg utána még tizsta vizes edényben is főzöd egy ideig, szóval mindenképp nagyon forró lesz. És ha megforgatod, akkor a levegő szép lassan át kell, hogy haladjon a lekváron, azaz sterilizálódik a hőtől, elpusztulnak azok a dolgok az üvegen belül, amik a romlást okoznák.










Tévedsz, utolsó.
Nem a kupakok miatt fordítgatják.
Leírtam, hogy miért, de a te dolgod, hogy képes vagy-e elfogadni, vagy csak azt hiszed el, amit te állítasz.
A kupakok zárhatósága egyértelmű olyankor, mikor rátekered és meghúzod. Ahhoz is elég sok erő kell, hát még később a kibontáshoz...
Az a baj, hogy született 5 válasz, ebből jó eséllyel 4 nem szokott befőzni.
Hát,nem tudom...en szoktam befozni,de nem forditom meg az uvegeket.
Lehet,hogy kiprobalom azért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!