Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Szavazással! Lábasok, fazekak...

Szavazással! Lábasok, fazekak tetején a FEDŐK közül melyik a hasznosabb: az a fedő, amelyiken gyárilag van lyuk/rés/nyílás vagy amelyiken nincs? Indoklást, magyarázatot is írjatok pls!

Figyelt kérdés

ma 07:58
A kérdező szavazást indított:
Az a fedő jobb, amelyiken van lyuk.
Az a fedő a jobb, amelyiken nincs lyuk.
A készülő ételtől függ az, hogy a lyukas vagy lyuktalan fedő a hasznos.
16 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
79%
Semmi jelentősége nincs esetleg praktikusabb a lyukas.
ma 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
58%

Amelyik fedő nehéz, és viszonylag légmentesen zár, arra kell lyuk (pl. üvegfedők).

Ami mondjuk a régi fajta sima fém fedő, azt általában rá lehet tenni úgy is, hogy tudjon távozni a felgyűlő pára, meg azt ép fel is tudja emelni a gőz, így arra nem tettek régen lyukat.

Így igazából szerintem nincsen jelentősége, inkább a fazék/lábas egyéb tulajdonságai (pl. méret) alapján szoktam válogatni az aktuális főzéshez, vagy esetleg megszokásból. 🙂

ma 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A lyukas annyival praktikusabb, hogy a gőz nem lökösgeti fel a tetőt csörömpöltetve azt, mert a túlzott gőznyomás ki tud jutni.

Előbbi oknál fogva a lyuk nélküliben sem fog lényegesebb nyomás kialakulni, és a lyukkal ellátottban is ott lesz a gőz, csak nyomás esetén tud távozni lényeges mértékben, akkor meg előbbi esetén is megtenné "erőszakkal".

Ha nyomást akarsz, arra pedig a kuktát találták fel.

ma 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
30%
Szerintem a lik nélküli jobb.A kilyuggatottat nehezebb tisztítani.Mert a lyukban könnyen felgyülemlik a lerakódás a zsíros gőzből.És az esetleges fröcsögésből.
ma 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Nekem teljesen jó a lyuk nélküli. Ha nem akarok teljesen lefedni, akkor kicsit mellé húzom, vagy teszek alá egy fakanalat.
ma 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
61%

Másra valók.



Nekem az öntöttvas edényen nincs, abban lehet pl kovászos kenyeret sütni, pont az a cél, hogy benne maradjon a nedvesség.

5-6 órán át sült húsok ugyanez az elv, szépen berakod, kis vörösbor, fűszerek, és lassú sütőben a saját levei járják át, olyan puha lesz, hogy leesik a villáról.



A lábasokon viszont van luk, pl tészta főzés esetén van benne elég nedvesség, jobb ha a gőz távozhat.



De még a bontott kötőfonalat is a lukas fedeles lábossal vasalon ki. Forralok benne vizet, a lukon bevezetem, alul ki, és a gőz szépen kiegyenesíti.

ma 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!