Szavazással! Lábasok, fazekak tetején a FEDŐK közül melyik a hasznosabb: az a fedő, amelyiken gyárilag van lyuk/rés/nyílás vagy amelyiken nincs? Indoklást, magyarázatot is írjatok pls!










Amelyik fedő nehéz, és viszonylag légmentesen zár, arra kell lyuk (pl. üvegfedők).
Ami mondjuk a régi fajta sima fém fedő, azt általában rá lehet tenni úgy is, hogy tudjon távozni a felgyűlő pára, meg azt ép fel is tudja emelni a gőz, így arra nem tettek régen lyukat.
Így igazából szerintem nincsen jelentősége, inkább a fazék/lábas egyéb tulajdonságai (pl. méret) alapján szoktam válogatni az aktuális főzéshez, vagy esetleg megszokásból. 🙂





A lyukas annyival praktikusabb, hogy a gőz nem lökösgeti fel a tetőt csörömpöltetve azt, mert a túlzott gőznyomás ki tud jutni.
Előbbi oknál fogva a lyuk nélküliben sem fog lényegesebb nyomás kialakulni, és a lyukkal ellátottban is ott lesz a gőz, csak nyomás esetén tud távozni lényeges mértékben, akkor meg előbbi esetén is megtenné "erőszakkal".
Ha nyomást akarsz, arra pedig a kuktát találták fel.















Másra valók.
Nekem az öntöttvas edényen nincs, abban lehet pl kovászos kenyeret sütni, pont az a cél, hogy benne maradjon a nedvesség.
5-6 órán át sült húsok ugyanez az elv, szépen berakod, kis vörösbor, fűszerek, és lassú sütőben a saját levei járják át, olyan puha lesz, hogy leesik a villáról.
A lábasokon viszont van luk, pl tészta főzés esetén van benne elég nedvesség, jobb ha a gőz távozhat.
De még a bontott kötőfonalat is a lukas fedeles lábossal vasalon ki. Forralok benne vizet, a lukon bevezetem, alul ki, és a gőz szépen kiegyenesíti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!