Hogy préseljük ki a halat, hogy finom legyen a halászlénk?
nem kell préselni
Ha mindenképp akarsz, akkor paradicsompaszirzóval.
(Semmi nem ördögtől való, az ős bajai halászlevet nem szkás passzírozni, de kb mindenhol máshol, beleértve a szegedi halászlevet, ami nem kisebb fogalom, vagy a balatonit, általánosságban elfogadottabb a passzírozott halászlé)
Úgy is lehet, -mivel a nagyobb lyukú tésztaszűrőn nem egyszerűen lehet átnyomni a halat-
hogy nem tökölsz annyit a passzírozgatással, hanem a szűrőből kiszeded a csontokat amit csak tudsz, a többit meg megdolgozod botmixerre.
Ezt a pépet visszaöntöd a szűrőbe, és a fazékban lévő levessel öblögetve , hogy könnyen átmenjen a szűrőn, visszaszűröd e levesbe.
Ez azért kell, hogy ha maradt benne apró csont, az fennakadjon, bár igazság szerint ami nagyon apró, azt a botmixer lazán péppé zúzza.
Tized annyi idő alatt kész van, én mióta egyszer kipróbáltam, azóta csak így csinálom, annyira hatékony.
Annyira jó, hogy nem is kell túlzottan összeturmixolni, mert brutál sűrűség érhető el így. Csak kicsit megjáratni benne a mixert, és utána a szűrőn visszaengedni a levesbe.
A nagy csontokat azért szoktam kiszedni előtte, hogy a mixer kését ne tegyen tönkre.
#5-ös
A lé kb szinte biztos hogy szálkamentes, azt eheted, ha van is benne szálka, könnyen észre lehet venni.
A halhúsból -pontyból- olyat válassz, ami a nyak utáni rész, jó nagy. Minél inkább a farok rész, annál szálkásabb.
A nyak utáni résznél a patkók száraiban csak a bordacsont van, a fenti háti résznél ahol összeér a patkó, ott vannak kis " Y " szálkák, amire vigyázni kell.
Én ugyanígy vagyok vele, nem szeretem evés közben a szálkákat, azért ismerem ennyire, hogy tudjam, mit hogy kell enni. :)
Mert emiatt tuti nem mondok le a halászléről, ahogy nagyfaterom mondta a pálinkára, mikor letiltotta róla a háziorvos, inkább döglök meg miatta, mint érte! :D
Szóval én leeszem a levesről a levet, kenyérrel, ottmarad a hal, annak meg nekiesek kézzel, kanállal, szétkapom, ahogy mondtam, a patkó szárában nagy csontok vannak, a fenti részt kell átnézni, kiszedem az y szálkákat, és utána eszem meg a szálkamentes halhúst. :)
Sok sikert! :D
Ja, meg amúgy próbáld ki, hogy főzöl egy halászlevet, klasszik pontyból, magadnak meg főzöl a lébe pl afrikai harcsa filét. Annak is ha levágod a borda részét, full szálkamentes, a halászlé meg megadja neki az ízt, ez is jó megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!